{ "title": "20 Lik Diş Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/20-lik-dis-ameliyati(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:26:03", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "20'lik diş ameliyatı, 20'lik diş çoğu insanın sorunu haline gelmiştir. Diş etine gömülü olup çıkması zor olduğu için ağrısı da çok fazla olur. İşte bu 20'lik diş ameliyatı ile çıkartılır. 20'lik diş insanın çene yapısına bağlı olduğu için her insan da görülmez. Çene yapısı dar olan insanların 20'lik dişi ameliyat ile çıkartılır. Çene yapısı normal olan insanlar çok az ağrı ile 20'lik dişi çıkartır. 20'lik diş ağız da bulunan azı dişlerin arkasında çıkar. Çift taraflı ikişerli olarak çıkar. 20'lik diş kimi insanlarda 18 yaşında başlar çıkmaya, kimi insanda hiç çıkmaz.

20'lik diş kimi insanların diş etine tam gömülür, kimi insanın diş etine yarı bir şekilde gömülüdür. Yarı şekilde gömülü olduğu zaman diş eti arasında oluşan boşlukta iltihap oluşur. Diş gömülü olduğu için ağrının oluşmasına sebep olur. Ameliyat olana kadar da bu ağrı geçmez. Çıkan 20'lik diş eğer düzgün bir yapıya sahip ve çenede dişe yer yok ise çekilir. Aksi durumda geri kalan dişlerin çarpık çıkmasına sebep olur.

Alt çene de çıkan 20'lik diş eğer çapraz veya eğik çıktığı zaman diğer dişlerin çürümesine sebep olur ondan dolayı ameliyat ile 20'lik diş alınır. Genç insanların çene kemiği yumuşak ve esnek yapıya sahiptir. Yaşlılarda çene kemiği daha sert ve kırılgan bir yapıya sahip olduğu için genç yaşta ameliyat olunması tavsiye edilir.

Ameliyat olunmayan 20'lik diş vücutta başka hastalıklara yol açabilir ve ağızda bakteri üretimine sebep olur. 20'lik diş ameliyatı öncesinde panoromik diş filmi çekilir ve dişin duruşuna bakılır. Panoromik diş filminin yanı sıra 3 boyutlu diş filmde çekilebilir. Diş etine veya dişte bulunan herhangi bir sorunu daha detaylı görebilmek için çekilir.

Diş ameliyatında anestezi ile uyuşturulur. Tabi ne kadar uyuşma olsa yapılan ameliyat hissedilebilir. Dişin gömülü olduğu en arkadaki diş eti kesilir ve içerisinde bulunan diş eti flebi kaldırılarak dişe ulaşılır. Diş gömülü olan diş etinde çıkartılır ve yaraya dikiş atılır. Kısa bir ameliyattır. Ameliyatta sonra dikişler gidene kadar sert bir yiyecek yenilmez, çok sıcak veya çok soğuk içeceklerde tüketilmez. Alt çenedeki 20'lik diş azı dişi gibi dik durursa, çapraz şekilde yani azı dişe doğru durursa ya da tamamen yatay bir şekilde durursa eğer ameliyat yapılması önerilir. Çünkü bu duruş pozisyonları bir süre sonra diğer dişlere zarar verir ve dişlerin çarpık çıkmasında sebep olur. Üst çenedeki 20'lik diş ameliyatı daha kolaydır. Üst çene kemiği esnek bir yapıya sahip olduğu için ameliyat esnasında herhangi bir zorluk çıkmaz.
" } ] }