{ "title": "Açık Beyin Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/acik-beyin-ameliyati(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:33:14", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Açık Beyin Ameliyatı, açık beyin ameliyatı müdahale edilmesi gereken durumlarda, kişide meydana gelen olağan dışı durumların yaşanmasında, geçirilen trafik kazası sonrasında ve beyin damarlarında meydana gelen hasarlar sonucunda ortaya çıkabilecek beyin kanaması durumlarında kişilere açık beyin ameliyatının yapılması gerekli görülmektedir. Ayrıca bu durumların dışında kişinin beyninde oluşan tümöre bağlı olarak cerrahi müdahale edilmesi gerekli olabilir hatta beyninde tümör olan hasta açık beyin ameliyatına alınması gerekebilir. Özellikle beyinde ortaya çıkmış olan tümörlere cerrahi müdahale edebilmek için açık beyin ameliyatı en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Kişiye uygulanan bu açık beyin ameliyatının diğer bir ismi de \"kraniotomi\" olarak bilinmektedir. Hastaya yapılan açık beyin ameliyatına ilk önce kafatası açılır ve daha sonra gerekli işlemler sırası ile yapılır.

Açık Beyin Ameliyatının Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Hasta öncelikle akciğer kontrolünün yapılması için göğüs hastalıkları bölümüne yönlendirilir. Bu bölümde hastaya tetkikler yapılır ve buradan sonra kardiyoloji bölümüne gönderilerek tansiyon ve kalp ile alakalı herhangi bir sıkıntının olup olmadığı kontrol edilir. Eğer gerekli görülen tetkikler var ise yapılır. Ayrıca kişide kolesterol ya da şeker hastalığı söz konusu ise hemen endokrin bölümünde tetkikler yapılır. Hastanın gönderilmiş olduğu bütün bölümlerin uzmanlarında hasta hakkında raporlar hazırlanır. En son hasta anesteziyoloji bölümüne gönderilir ve buradaki uzmanların hasta hakkında yazılan raporları incelemesi doğrultusunda açık beyin ameliyatı olup olmayacağı yönde karar vermektedir. Hasta hakkında olumlu sonuç çıkar ise yani açık beyin ameliyatı olmasında herhangi bir sıkıntı söz konusu değilse, zaman kaybedilmeden hemen ameliyata alınır. Daha sonra beyin cerrahi doktorları hastanın beyninde mevcut olan tümörün alınması için bütün hazırlıkları tamamlar.

Açık Beyin Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık beyin ameliyatına başlamadan önce hastanın kafatası yerinin temizlenmesi için saçları kesilir. Ardından hastanın kafatasının açılması ile cerrahi müdahaleye başlarlar. Cerrahlar bu aşamada özel kesici alet kullanarak hastanın kafatasında mevcut olan kemik parçası çıkarılır. Müdahale edilecek olan tümörün bir kısmı veya tamamı yerinden çıkarılarak alınır. Beyindeki tümörün alınma işlemi bu alanda yeteneği ve tecrübesi kanıtlanmış olan Uzman doktor tarafından yapılmaktadır. Beyinde oluşan tümör alındıktan sonra oluşabilecek enfeksiyondan korunması için temizlik yapılmaktadır. Daha sonra ameliyat öncesinde çıkarılmış olan kemik parçası tekrar yerine konur ve kafatasında açılmış olan kesi dikkatlice dikilir. Ayrıca ameliyat sırasında hastanın kafatasından kesilerek alınmış olan kemik parçasının yerine metal veya başka bir özel maddeden hazırlanmış olan materyallerde kullanılabilmektedir. Bu materyallerin kullanılması hastanın menfaati açısından oluşan bir durumdur hatta bu durum özellikle beyin ameliyatını yapmış olan cerrahın tercihidir.

Açık Beyin Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılmalıdır

Özellikle hastanın yarasının herhangi bir riskten dolayı enfeksiyon durumunun oluşmaması için özel korumalı odalarda ve enfeksiyon riski bitinceye kadar bu odada korunması ilk şarttır. Eğer ameliyat sonrasında hastada meydana gelebilecek olan enfekte durumundan dolayı hastanın EX olma olasılığı oldukça yüksektir. Hasta açısından beyin ameliyatının öncesi, ameliyat zamanı ne derece önemli ise en dikkat edilmesi gerektiren durumda ameliyat sonrasıdır. Hastanın beyin ameliyatının oldukça başarılı geçmiş olması, ancak ameliyat sonrasında iyi bakım olmadığı için hastanın enfekte olması sebebi ile pek çok kişinin vefat ettiği bilinmektedir. Bu sebeple ameliyat olan hastanın yakınlarının özellikle enfeksiyon riskine karşı ziyaret etmeleri kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü beyin ameliyatı olan kişinin yakınlarının ziyarete gelmemesi kendi menfaatine olan bir durumdur. Fakat bu durum yalnızca açık beyin ameliyatı olmuş kişiler için sınırlı değildir. Çünkü hastanın ameliyat sonrası oldukça önemlidir. Bunun için hastanın menfaati bakımından ne gerekli ise öyle davranılmalıdır. Eğer dikkat edilmezse ameliyat olan kişiye iyilik yerine hayatı ile oynamış olabilirsiniz.
" } ] }