{ "title": "Açık Burun Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/acik-burun-ameliyati-1654.jpg", "date": "20.01.2024 09:48:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Açık burun ameliyatı, burun ameliyatları açık ve kapalı tekniklerle yapılmaktadır. Her ne kadar diğer cerrahi operasyonlarda kapalı teknik daha cazip olsa da burun ameliyatında açık teknikle yapılanlar kapalı tekniğe göre daha fazla tercih edilmektedir. Bu ameliyat yöntemlerinin hastadaki anatomik deformasyona uygun, estetik cerrahın bu konudaki deneyimiyle doğru orantıda avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Burun ameliyatında altta yatan anatominin değiştirilmesi için yapılanlar, ameliyatta kullanılan insizyona kıyasla daha önemlidir.

Estetik cerrahlar burun ameliyatlarında genellikle açık tekniği tercih ederek, hastanın ameliyatını yaparlar. Çünkü açık yöntemle hastadaki nazal hava yolları blokajına ve estetik açıdan burundaki deformasyonlara daha rahat tanı konması ameliyatın başarısını arttırmaktadır. Normalde açık burun ameliyatının dezavantajları olsa da bunlardan kaynaklanan hasta tatminsizliği yaşanmaz. Buna rağmen kapalı burun ameliyatını benimseyen doktorlar, açık yöntemle yapılan burun ameliyatlarının avantajından ziyade dezavantajı olduğunu düşünürler.

Açık burun ameliyatının avantajları nelerdir?
Açık burun ameliyatının potansiyel dezavantajları nelerdir?
Açık burun ameliyatı nasıl yapılır?

Açık burun ameliyatı için öncesinde hasta ve doktor işbirliğiyle ameliyat planı hazırlanır. Planda hastanın makul yapılabilir istekleri doğrultusunda hasta için yeni burun şekli oluşturulur. Yapılacak açık burun ameliyatında burun içindeki dokularda bu değişiklikler yapılır. Açık teknik kullanılacağından operasyonda burun delikleri arasından bir kesi yapılır. Operasyonu yapacak cerrahın bu konuda deneyimli olması ameliyatın başarısına direkt etki edecektir. Açılan kesi burun delikleri arasından yapıldığından, daha sonradan iz kalma sorunu yaşanmaz. Kesinin içinden burun cildi ve iskeleti görünür duruma gelir. Bu cerrah açısından oldukça önemli avantaj sağlar. Yapılacak değişiklikler daha net görülerek yapılır. Ancak deneyimsiz bir cerrah tarafından yapılırsa, en küçük bir hata bile sonradan dikkati çekecek kadar belirgin olacaktır. Bu nedenle açık burun ameliyatının ardından revizyon burun ameliyatı yapılması gerekebilir.

Açık burun ameliyatından sonraki süreç

Yapılan ameliyat hastane ortamında ameliyathanede genel anestezi altında uygulanır. Yaklaşık olarak işlemlere göre 1-2 saatte tamamlanır. Hastalarda herhangi bir sorun gelişmezse, 1-2 saatlik gözetimden sonra hastaneden taburcu olabilirler. Fazla ağrı yakınması olmadığından, ağrı kesici ilaçlar hasta için yeterli olur. Bunun dışında enfeksiyon riskine karşı antibiyotikli ilaçları kullanmaları gerekir. Açık teknik kullanıldığından hastalarda alt ve üst göz kapaklarında şişlikler, morluklar, yanaklarına kadar inen şişlikler daha belirgin olur. Bunlar için soğuk uygulama faydalı olacaktır. Antiseptikli kremleri de kullanması yararlı olur. Bunlar bir haftada iyice hafifler. Burun sırtına yerleştirilen alçının yerinden çıkarılması bir haftada gerçekleştirilir. Burna konulan flasterler 7-10 gün içinde çıkarılır. İyileşme kapalı tekniğe göre yapılan burun ameliyatına göre daha yavaş olsa da yaklaşık 1 ay sonra hastanın burnu normal şekle gelir. Ancak ameliyatın etkilerinin tamamen gitmesi için, 1 yıl kadar süre geçmesi gerekir. Bu sürenin kısalması hastanın cilt yapısıyla, gösterdiği özenle, doktorun önerilerine uymasıyla biraz daha kısalabilir.

Açık burun ameliyatının sonuçları

Bu ameliyatların yapılması için öncesindeki değerlendirmeler uzun sürede gerçekleşse de ameliyatta kullanılan tekniğin avantajları sayesinde ameliyattan öngörülebilir sonuçlar alınabilir. Ancak burun ameliyatları plastik cerrahide günümüzde bile en zorlu prosedürleri bulunan ameliyatlar arasındadır. Açık burun ameliyatından alınan mükemmel sonuçla, iyi bir sonuç alma arasında çok ince bir çizgi vardır. Aynı şekilde kabul edilir ve kabul edilmez sonuçların arasında da ince bir çizgi vardır.

Açık burun ameliyatını yapan estetik cerrahın nazal anatomiye hâkim olması, bunu manipüle edebilmek için kullandığı tekniğin sınırlarını iyi bilmesi gerekir. Bu ameliyattan sonra ikinci bir ameliyat yapılmasını gerektiren komplikasyonlar da gelişebilir. Açık teknikle yapılan burun ameliyatı hataları daha net gösterir. Bu nedenle deneyimli bir cerrah tarafından uygulanması gerekir. Cerrahın her hasta için özel oranları, göreceli ilişkileri kavramalı ve tanımlamalıdır. Uygun hastaların seçilerek, burun deformasyonlarının tespit edilmesi, planlamanın doğru yapılması ve uygulanması, açık burun ameliyatından ön görülebilir sonuçların alınmasını sağlar.
" } ] }