{ "title": "Açık Kalp Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/acik-kalp-ameliyati-7548.png", "date": "22.01.2024 01:50:19", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Açık Kalp Ameliyatı, hastanın göğüs bölgesinin kesilerek, kalpte, kaslarda, arterlerde ve kalp kapakçıklarında uygulanan ameliyat çeşididir. Hastalara uygulanan koroner arter, greftleme ve bypas ameliyatları yetişkinlere en sık uygulanan açık kalp ameliyatı yöntemleridir. Genellikle açık kalp ameliyatlarında sağlıklı olan damarlar veya arterlerin özellikle işlem sağlayamayan diğer damar ve arterlere bağlanması işlemidir. Bu bağlama sonrasında hastanın kalbine temiz kanın verilmesi sağlanır, bu yönteme \"Bypass\" denir. Kişiye yapılan ameliyat çoğunlukla geleneksel tip kalp ameliyatı olarak isimlendirilmektedir. Ayrıca günümüzde tıp dünyasının gelişmesiyle kalp ameliyatları geniş yarıklar açılmadan daha modern aletler sayesinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Bunun için açık kalp ameliyat terimi de yanlış anlaşılmalara neden olabilmektedir.

Açık Kalp Ameliyatı Neden Uygulanır, genellikle CABG'ye göre uygulanmaktadır. Ayrıca hastalarda gelişen CHD durumu çoğunlukla kalbe hem oksijen hem de kan akımını sağlayan ve kan damarlarında meydana gelen daralmalarda hatta zorlandığı durumlarda uygulanmaktadır. Ortaya çıkan bu duruma damar sertliği denir. Damar sertliği koroner arter duvarında özellikle yağlı maddelerin birikmesinden kaynaklı olarak meydana gelen plakalar oluşturmaktadır. Bu plakalar özellikle arterlerde daralmalara yol açarken kalbe kanın taşınmasını engellemiş olurlar. Bu kalp için yeterli ve düzenli kanın gitmemesi kişinin kalp krizi geçirmesine neden olmaktadır. Açık kalp ameliyatları kişinin kalbinde zarar görmüş olan hasarlı bölgelerin onarılması, vücuda kan yollanmasını sağlayan kalp kapakçıklarının değiştirilmesinde ya da onarılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca açık kalp ameliyatı kişinin kalbindeki ritim bozukluğunun düzeltilmesi için kullanılan tıbbi araçların takılmasına, hatta zarar görmüş olan kalbin yerine sağlıklı ve çalışan kalple değiştirilmesi işleminde kullanılmaktadır.

Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Uygulanır, açık kalp ameliyatları yaklaşık olarak 4-6 saat arasında sürmektedir. Ameliyatta ilk önce hastaya genel anestezi uygulanmaktadır. Açık kalp ameliyatında hastanın göğsünde yaklaşık olarak 8-10 inçlik bir uzun kesi açılır. Açılan bu kesik hastanın hem kalbini hem de göğüs kemiğini içine almaktadır. Kalp görüldüğü zaman hastanın akciğeri ve kalbi bypass makinesine bağlı durumdadır. Bypass makinesi ihtiyaç olan kanı uzmanın ameliyat etmiş olduğu kalbe aktarmaktadır. Fakat bazı açık kalp ameliyatlarında bu cihaza ihtiyaç duyulmaz. Uzman cerrah ameliyat sırasında kalpte sağlıklı bir şekilde kullanılmayan arter için yeni bir yol sağlayarak arter ve damar kullanmaktadır. Ameliyat bitiminde Uzman cerrah hastanın göğüs kemiğinin üzerine tel kapatır ve bu tel vücudunun içerisinde kalır. Daha sonra kesik olan bölgeye dikiş atılır.

Açık Kalp Ameliyatından Sonra Neler Olabilir, açık kalp ameliyatından sonra hastanın göğsünde iki adet ya da üç adet tüp mevcut olmaktadır. Ameliyat sonrasında göğse takılan bu tüpler özellikle kalbin etrafında bulunan zararlı olan sıvıların dışarıya atılmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca hasta kalp atışlarının gözlemlenmesi için makineye bağlanacaktır. Ancak hastanın ihtiyacı dahilinde her zaman yanında bir hemşire bulunmaktadır. Açık kalp ameliyatı sonrasında hasta ilk gecesini mutlaka yoğun bakım ünitesinde geçirmektedir. Daha sonraki bir hafta sürecinde hastanın normal odada tedavisi devam etmektedir.

Açık Kalp Ameliyatının Riskleri Nelerdir, hastanın göğsünde açılan kesik de meydana gelen enfeksiyon durumlarının yaşanması, kalp ritminde oluşan düzensizlikler, yüksek ateş ve göğüste ortaya çıkan ağrılar şekilde olabilmektedir. Hatta açık kalp ameliyatı sonrasında kan pıhtılaşmasının olması, nefes alırken zorluk çekmesi, kan kayıplarının olması, böbreklerde ya da akciğerde meydana gelen yetmezlik gibi riskleri bulunmaktadır. Bunların dışında açık kalp ameliyatının ardından hastada baş dönmesi durumu ya da hafıza kayıpları görülmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre açık kalp ameliyatı sırasında hastanın bypass makinesine bağlanmasından dolayı hafıza problemleri riskini daha fazla arttırmaktadır.
" } ] }