{ "title": "Açık Prostat Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/acik-prostat-ameliyati-7049.png", "date": "20.01.2024 15:47:53", "author": "Ayşenur Uçar", "article": [ { "article": "Açık prostat ameliyatı, prostat erkeklerin korktuğu hastalıkların başında geliyor. İdrar kesesinin alt kısmında bulunan ve yaklaşık olarak 20 gram kadar ağırlığında olan ve erkeklere özgü bir hastalıktır. Prostat erkeklerde spermlerin beslenmesini sağlar. Bu nedenle de döllenmenin gerçekleşmesine yardımcı olur. Yaklaşık olarak 18-20 yaşına kadar pek aktif olarak çalışmaz. Ancak bu yaşlardan sonra aktif olarak büyümeye başlar.

Açık prostat ameliyatı nedir?

İyi huylu prostat büyümesi ameliyatı eski yapılan cerrahi yöntemlerden biridir. Yaşamımızda modern teknolojinin gelişmesiyle birlikte açık prostat ameliyatı nedenlerini sınırlı hale getirmiştir. Günümüzde bu operasyonun yapılış nedeni olarak modern teknolojik yöntemler ile ameliyat çok uzun sürecek, çok büyük (200-250) gramın üzerinde prostat bulunan hastalarda uygulanacak olan bir yöntemdir. Önceden 60 gramın üzerinde prostat bulunan hastaların ameliyatında klasik TUR yönteminin risk oluşturacağı kişilerde sıklıkla kullanılan bu uygulama günümüzde artık fazla tercih edilmemektedir.

Açık prostat ameliyatı, Karnın alt tarafından veya apışarasından yapılan ve yaklaşık 10-15 santimlik bir kesikten yapılan cerrahi bir yöntemdir. Bu operasyonda cilt kesilerek yapılır. Kestikten sonra cilt altında bulunan yağ depoları prostat ve mesanenin üzerini örten kas dokuları ayrıldıktan sonra yöntemine bağlı olarak prostat kapsülü veya mesane açılarak prostat kapsülü içeride bırakılacak şekilde prostatın büyümüş kısmı bir parmak ile ayrılarak alınır ve daha sonra yine yöntemine bağlı prostat kapsülü veya mesane kapatılır ve kaslar dikilir. Ardından cilt altı yağ dokuları ve kaslar dikilerek kapatılır. Kişiler operasyon sonrasında yaklaşık 7-10 gün arasında sonda takılarak izlenir. Bu süre boyunca ilk üç gün ağırlıklı olarak idrardan kan gelir ve kişiler hastanede yattıkları süre boyunca durumları da sondalı olarak takip edilir. Yara üzerinde yağ nekronu gelişmesi ve enfeksiyon durumunda açık yara pansumanı yapılması ve daha sonra tekrar dikilme ihtimali, uzun süre hastanede yatışı ve hastaları diğer yöntemlere göre daha uzun süre ve şiddetli ağrı hissetmesi bilinen bir dezavantajdır. Bu dezavantajın sonunda modern yöntemlere göre hızla popülerliğini yitirmekte olan bir operasyondur. Artık günümüzde dev prostatlı kişilerle karşılaşmadıkça açık prostat ameliyatı uygulanan bir yöntem değildir.
" } ] }