{ "title": "Akciğer Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/akciger-ameliyati-9117.jpg", "date": "19.01.2024 05:30:31", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Akciğer Ameliyatı, akciğer hastalıklarının tedavisinde bazen akciğer ameliyatı yapılabilir. Ameliyat için hastanın durumu ve hastalığına uygun ameliyat şekline karar verildikten sonra ameliyata başlanır. Akciğer ameliyatı ik türlü yapılan bir ameliyattır. Bunlardan birisi 'torakoskopi' yani kapalı yöntem ile yapılan ameliyat, diğeri ise 'torakotomi' yani açık yapılan ameliyatlardır. Akciğerler göğüs kafesinde bulunan sağ ve sol tarafında yer alan loblara ayrılmış bir organdır. Akciğer ameliyatı ise kiye yapılan tetkikler sonucunda ortaya çıkan bulguların araştırılması, sebeplerin ortaya çıkarılması için yapıldığı gibi aynı zamanda akciğerlerin bir kısmının ya da tümünün alınması için yapılabilir. Sağ akciğerde üç lob, sol iki lob bulunmaktadır. Alınan nefes, nefes borusu ve dallarının yardımı ile doğrudan akciğerlere gider. Göğüs kafesi ve akciğerler arasındaki boşluk 'plevra' boşluğu olarak adlandırılır.

Akciğer Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Torakotami (Açık yöntem): bu ameliyat yönteminde göğüste büyük bir kesi açılır. Akciğerler direkt görülebilir. Torakotami yöntemi ile yapılan ameliyatlarda akciğerlerin tamamı alınabilir. Anestezi uygulanarak yapılan ameliyatlarda, bazı drumlarda ise 'epidural' anestezi uygulanmaktadır. Anestezi uygulandıktan sonra hasta yan yatırılır ve kürek kemiğinin hemen altından bir kesik atılır. Açılan kesikden sonra kaburga kemiklerinin arasından, akciğerlere ulaşılarak ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında enfeksiyon, akciğerlerde ya da bacaklarda kan pıhtılaşması, akciğerlerden hava sızması gibi komplikasyonlar görülebilir.

Torakoskopi (Kapalı yöntem): Torakoskopi ile yapılan ameliyatlar açık cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyatlara göre daha avantajlıdır. Ameliyat esnasında plevra boşluğunu incelenmesi için, torakoskopi adı verilen özel bir aygıt kullanılmaktadır. Açık cerrahi yöntemini kaldıramayacak hastalarda ve solunum rezervi düşük olan hastalarda torakoskopi tercih edilmemelidir. Bu cihaz llevra boşluğunu aydınlatılması ve incelenmesini sağlayan, optik sisteme sahip metal bir borudur. İki kaburga arasına yapılan keşiden, göğüs boşluğuna sokulur. Eğer ameliyat başarısız geçerse kapalı ameliyata dönüş yapılabilir. Ameliyattan sonra göğüste ağrı, ateş, nefes darlığı gibi komplikasyonlar görülebilir.

Akciğer Ameliyatının Sebepleri Nelerdir?

Akciğer sönmesi durumunda: Akciğerlerdeki incelemeyle göğsün içine hava sızdırması, bunun sonucunda ise akciğerlerin balon gibi sönmesi durumunda bir doktora başvurulur. Tedavide göğsün içine tüp yerleştirilerek, ciğerler yeniden şişirilmeye başlanır. Bu tedavide olumlu sonuç alınmaz ise ameliyat ile akciğerlerde oluşan delik onarılır. Ameliyat ile bu problemin tekrarı önlenmiş olur.

Akciğerde kitle olması halinde: Akciğerlerde görülen kitle halinde, bu kitlenin kanser olup olmadığını araştırmak için akciğer biyopsisi yapılır. Eğer kitle kanserli ise ameliyat öncesinde boyutları, yerleşim yerleri ve akciğerlerdeki yaygınlığı tespit edilmesi gerekir.

Cerrahi gerektiren diğer sorunlar: Akciğerlerin etrafına toplanan su, akciğerlerde enfeksiyona neden olacağı gibi bazı durumlarda ise kansere yol açabilir. Göğüs içerisine yerleştirilen tüple birlikte akciğerlerdeki su boşaltılır. Tekrarını önlemek için ya da ciğerlerdeki suyu tam olarak boşaltmak için ameliyat yapılması gerekebilir.
" } ] }