{ "title": "Ameliyat Sonrası Beslenme", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/ameliyat-sonrasi-beslenme.jpg", "date": "18.01.2024 22:46:32", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Ameliyat Sonrası Beslenme, Geçirilen ameliyat sonrası vücudun daha çabuk toparlanması yaraların daha çabuk iyileşmesi için beslenme çok önemlidir. Herhangi bir ameliyat sonrasında kişinin fiziksel ve ruhsal durumu sebebiyle iştahının normalden daha az olması ve yiyeceklerin tadının tuhaf gelmesi gibi bazı sorunlar yaşanabilir. Geçirilen ameliyat sonrası iyileşme döneminde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, protein ve mineralleri almak için canınız istemese de kendinizi biraz zorlamalısınız. Bir diğer önemli nokta ise ameliyat sonrası kabız olmamak için kabız yapabilecek yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Kabız olduğunuz takdirde tuvalete çıktığınızda kendinizi zorlamanıza neden olacağı için ameliyat bölgesinin basınca maruz kalmasına neden olacaktır. Bu durum ameliyat bölgenizin iyileşme sürecini uzatabilir. Sindirim sistemine yardımcı organlar (Karaciğer, pankreas) ilgilendiren veya sindirim sistemine yardımcı olan (Ağız, yutak, yemek borusu, mide, bağırsak) ilgilendiren ameliyatlarda beslenme farklı olabilir. Doktorunuz yemeniz, yememeniz yiyecekler konusunda sizi zaten bilgilendirecektir.

Ameliyat Sonrası Neler Yenmelidir?

İşlenmiş besinler yerine doğal ve daha besleyici olan işlenmemiş yiyecekler tercih etmelisiniz. Hazır portakal suyu yerine taze sıkılmış portakal suyu ya da portakal yemek daha iyi bir seçim olacaktır. İşlenmiş gıdaların sindirimi zor olduğu için tuz, yağ, şeker ve gıda kimyasalları içerdiği için ameliyat sonrası zaten yorgun olan vücudun bir de bunları sindirmekle uğraşmasını istemezsiniz bu nedenle ameliyat sonrası işlenmiş gıdalar yerine doğal ve işlenmemiş yiyecekler tüketmelisiniz. Ameliyat sonrası kişilerin en çok sorun yaşadığı durum 'kabızlık' sorunu olmuştur. Ameliyat sonrası almış olduğunuz ilaçlar bağırsaklarda 'iyi' bakterileri öldürdüğü için normalde daha çabuk sindirilen yiyeceklerin daha zor sindirilmesine sebep olabiliyor. Bu sorunu aşabilmeniz için sindirimi kolay ve sizi yormayacak yiyeceklere ek olarak sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı 'besin lifi' bakımından zengin yiyecekler tüketmelisiniz. Besin lifi bakımından zengin olan yiyecekler; muz, elma, armut, greyfurt, şeftali gibi meyveler ve koyu yapraklı yeşil sebzeler hem vitamin hem de besin lifi bakımından oldukça zengin yiyeceklerdir. Esmer pirinç, çavdar, buğday kepeği de yüksek miktarda besin lifi içermektedir. Alınan fazla besin lifi aynı zamanda gaz ile bağlantılı olduğu için, bağırsaklarda ya da midede gaz problemi yaşarsınız. Bu yiyecekleri gaz şikâyetinizin olmaması için daha az tüketmeniz gerekebilir.

A Vitamini: Yiyecekler yoluyla alınan proteinin kullanılması için gereklidir. A vitamini yeni cilt hücre ve yeni doku üretim süreçlerinde önemli bir rol oynar. Ameliyat sonrası beslenme için alınan A vitamininin bir diğer önemi ise yeni damarların gelişim sürecinde kullanılmasıdır. A vitamini hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan vücuda alınabilir. Ispanak, havuç, tatlı patates bitkisel A vitamini (Beta, karoten) kuzu ciğeri, balık yağı ve peynir hayvansal A vitamini (Retinol) için iyi kaynaklardır.

C vitamini: C vitaminin önemi ameliyat sonrasında daha da artar. C vitamini güçlü bir bağışıklık sistemi için son derece önemli bir vitamindir. Ameliyatta uygulanan cerrahi müdahaleden sonra C vitamini oranı düşer ve düşen C vitamini eksikliği yaraların daha uzun iyileşmesine neden olur. Kolejen üretimi yönünden önemli olan C vitamini cilt yüzeyindeki yaraların iyileşme sürecinde hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Protein: Balık, hindi, tavuk gibi kırmızı ete göre daha az yağ içeren protein kaynakları ameliyat sonrası beslenmenin önemli bir parçasıdır. Ameliyat sonrası kırmızı et fazla önerilmez. Çünkü kırmızı ette bulunan doymuş yağ oranı kabızlığa yol açacaktır.

Çinko: Ameliyat sonarsı yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Çinko hasarlı dokuların iyileşmesi için önemli bir mineraldir. Balık, et, baklagiller, yumurta sarısı, kümes hayvanları, kepekli tahıllar çinko bakımından zengin besinlerdir.

Ameliyat Sonrası İştah Azlığı

Ameliyat sonrası iştah azlığı görülmesi oldukça normaldir. Genellikle ameliyat sonrası 3-4 gün sonrası iştahınız normale döner. Fakat bu 3-4 gün kritik olduğu için beslenmenin aksatılmaması gerekmektedir. Geçirilen operasyon sonrası iştah azlığının başlıca nedeni kabızlıktır. Kabızlık için doktorunuzdan ilaç önerisi isteyebilirsiniz. Kabızlık sorunu yaşamıyor ama iştah kaybınız hale devam ediyorsa kalori bakımından zengin yiyeceklere yönelebilirsiniz. Ameliyat sonrası yeterince protein almayı unutmayınız. Protein tozu eklenmiş meyve suları zor yemek yiyen insanlar için iyi bir çözüm olacaktır.

Ameliyat Sonrası İçin Önerilen Besin Listesi
Ameliyat sonrasında vücudun içinde bulunmuş olduğu fiziksel durum beslenmeyi zorlaştırabilir. En fazla 3-4 gün iştahsızlık yaşayabilirsiniz. Ameliyat sonrasında kabızlık ve gaz problemine kendi kendinize çözüm bulacaksınız. Ameliyat sonrası ilk günlerde katı gıdalar yerine sıvı gıdalar tüketmenizde fayda vardır. Bu sayede kabızlık problemi yaşamazsınız.
" } ] }