{ "title": "Ameliyat Sonrası", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/ameliyati-sonrasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:25:36", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Ameliyat sonrası, Kişiler ellerinde olmayan sebep ve rahatsızlıklardan dolayı bazı zor ya da kolay ameliyatlar geçirmektedir. Bu zor günlerin ardından artık eve geçme zamanı gelmiştir. Bazı hastalar, kendilerinin güvensizlik hissi, hastanedeki titizlik bakımdan dolayı hastanede uzun süre kalmak isterler. Ancak hastanede daha uzun süre kalmaları hastane enfeksiyonu gibi bazı ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle hasta kendini hazır hissettiği zaman ve doktor kontrolünden geçtiği zaman kendi evine ve doğal çevresine dönmesi en iyisi olacaktır. Hastanede kalma süresinin artmasıyla birlikte antibiyotiklere karşı dirençli, hastane enfeksiyonları ve uyku bozuklukları gibi sorunlarda ciddi oranda artış görülmektedir. Hastane kalma süresi, hastanın durumuna göre ve geçirdiği ameliyatın büyüklüğüne ve ciddiyetine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle ameliyattan sonra 5 ve 6 günleri arasında taburcu edilmesi görülmektedir. Kişiler evlerine çıkmaktan rahattırlar. Fakat normal ve aktif yaşantılarına dönmeyi henüz hazır değillerdir. Çünkü bazı geçirdikleri ameliyatlardan dolayı iyileşme süresi birbirinden az çok farklılık göstermekle birlikte, ameliyat sonrası dönem içinde de bazı şikâyetler görülebilmektedir. Bu da yaklaşık iki, üç ay gibi bir döneme denk gelmektedir. Ameliyat sonrası hastanın yavaş yavaş evde yapması gereken durumlar vardır. Bunlar; banyo, yara bakımı, ilaçlar, kontroller doktor kontrolü, gece uykuları, ev işleri ve normal rutin işler, egzersizler, cinsel ilişki gibi.

Banyo: Taburcu olduktan sonra saçlarımızı ve yüzümüzü yıkayabiliriz. Ameliyat olunan yararınıza su değdirmemek şartıyla ılık ve ıslak sabunlu bir bezle vücudumuzu silebiliriz. Yaraya su değmemesi çok önemlidir. Zaten taburcu olduktan bir hafta, on gün sonra dikişler alındıktan sonra da rahatlıkla sıcak suyla banyo yapılabilir. Banyo yapımından sonra yara yerlerindeki kabuklar kendiliğinden düşmeye başlayacaktır.

Yara bakımı: Yara olan yerler genellikle güneş ışınlarından çabuk etkilenirler. Ameliyattan sonra bir yıl içerisinde yara yerlerimizin direkt olarak güneş ışınlarından uzun süre korumamız gerekmektedir. Bu dönem içinde yara yerlerinin güneş ışığına maruz kalması sonucunda yaranın koyulaşmasına yol açabilir. Yara yerlerinin doktorunuzun tedavisi dışında herhangi bir krem, losyon veya benzeri maddeler sürmemiz yanlış bir davranıştır ve doktorumuzun önerisi dışında da pansuman yapmamalıyız. Yara yerlerinde aşırı hassasiyetle beraber kızarıklık ve şişlik, akıntı sürekli ateş gibi durumlarda da mutlaka doktorunuzu arayıp danışmalısınız.

İlaçlar: Taburcu olduktan sonra doktorumuzun yazmış olduğu ilaçları asla kendi başımıza kesmemeliyiz, değiştirmemeliyiz ve İlaçlar bitene kadar kullanmalıyız. İlaçlar yan etki yapar isem doktorumuza mutlaka haberdar etmeliyiz.

Kontrol: Genellikle taburcu olduktan 3 ile 5 gün sonra dikişlerimizin alınması için hastaneye gitmemiz gerekmektedir. Kontrollerimizi ihmal etmemeliyiz. Çünkü önemli bir nedeni ise kalp hastalıkları ve bunların tedavileri aşamalarından baş döndürücü gelişmeler görülmektedir.

Gece uykusu: Gündüzleri ne kadar çok istirahat eder ve uyursak geceleri de o kadar uyuyamayız. Genellikle ameliyat sonrası dönemlerde uykusuzluk, aniden uyanma, kolay duygulanma ve olayları dışarıdan izleme ve algılamada zorluk gibi şikâyetler olabilmektedir. Bunların sebebi anestezi ilaçları ve yaşandığı strese bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Günlük aktivitelerimiz arttıkça gece gece uykularımız da düzene girecektir. Tüm bunlar zamanla geçecektir. Ağrıdan dolayı uyuyamayanlar, ağızdan kullanan ağrı kesici ilaçlar ve uyku ilacı kullanmaları önerilmektedir.
" } ] }