{ "title": "Anal Fissür Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/anal-fissur-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 14:06:58", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Anal Fissür Ameliyatı, Makat kanaması veya makatta çatlak olarak nitelendirilen rahatsızlıktan kaynaklı olarak gerçekleştirilen Anal Fissür ameliyatı, Uzman hekimin öngörüsü ile gerçekleştiren bir ameliyat türüdür. Yapılan araştırmalarda anal fissür rahatsızlığı olan hastalarda dışkılama sonrasında ciddi anlamda bitmek bilmeyen ağrılar oluşmaktadır. Bu ağrıların temelinde bağırsağın boşaltım kısmı olan anüs bölgesinde katı cisimlerin uygulamış olduğu basınçtan kaynaklı olarak zamanla çatlaması ve bu çatlağın zamanla genişlemesi ile boşaltım sırasında ciddi kanamalar olmaktadır. Uzman hekim yapmış olduğu tetkik, tahlil ve hasta anlatımından yola çıkarak ilaç ve merhem tedavisi gerçekleşmediği takdir de bu ameliyatın gerçekleşmesi hasıl olur.

Anal Fissür Ameliyatı Operasyonu

Operasyon öncesinde hasta ciddi anlamda rahatsızlanır ve şiddetli ağrılar oluşur. Bu ağrıların anüs bölgesinde yer alan kasların anüsü sıkıştırması ile boşaltım esnasında kanamalar oluşur. İşte bu noktada Uzman hekim bu rahatsızlığın giderilmesi amacıyla operasyona başlar. Bunun için hasta ameliyathanede hazırlanır. Belden aşağısı yeşil denilen elbise giydirilerek hekimin ameliyatı yapacağı alan kolaylaştırır. Anüs bölgesinde yer alan kıl dokusu hekim yardımcıları ile temizlenerek, anüs bölgesi hijyenik bir hale getirilmesi için çeşitli ilaçlar ile enseleştirilir. Akabinde anüs bölgesinde yer alan çatlağın bulunduğu kısmın üst tarafında bulunan kesimdeki kasların sıkışıklığının giderilmesi amacıyla Uzman hekim bir kısım kas dokusunu lazer veya neşter yardımı ile keserek anüs bölgesinin genişlemesi sağlanır. Böylelikle dışkı rahat çıkarak artık çatlağın bulunduğu bölgeye basınç uygulamayacak ve çatlak tekrardan kanamayacaktır. Akabinde Uzman hekim ameliyat yapılan bölgenin kanaması durdurmak amacıyla buz tedavisi uygular ve tampon yapılarak hasta pansumanı tamamlandıktan sonra dinlenmek üzere odasına çıkartılır. Yapılan bu operasyon yaklaşık olarak 15 dakika kadar sürmektedir. Hasta isteğe bağlı aynı gün taburcu edilmesine rağmen, tamponun sökülmesi amacıyla bir gün gözetim altına alınır ve hasta ertesi gün tampon çıkartılarak taburcu edilir. Ameliyat bölgesinde 2-3 gün yanma olmasına rağmen hasta kullandığı ilaçların etkisi ile ağrı tamamen yok olur. Kasların gevşemesi ile makattaki yırtık zamanla kendisini yeniler.

Anal Fissür Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Ameliyat sonrasında hasta dinlenmelidir. Katı yiyecekler 10-15 gün boyunca tüketilmemesi gerekmektedir. Bunun için beslemenin posalı yiyecekler ile yapılması gerekir. Böylelikle kabızlık sorunu ortadan kaldırılacaktır, dışkı yumuşatıcı bitkisel ürünler ve ağrı kesici macun veya merhemler kullanılmalıdır. Bu süreçte sıcak su içerisine oturmak ağrıyı azaltacak ve çatlak bölgesinin kısa zaman içerisinde kendisini yenilecektir. Ameliyat sonrasında kesinlikle bölge mikroplardan arındırılarak pansuman düzenli olarak yapılmalı ve doktorun vermiş olduğu ilaç tedavileri harfiyen yapılmalıdır. Hakeza beklenmeyen bir şişlik ve iltihap durumunda konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }