{ "title": "Anjiyo Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/anjiyo-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 15:28:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Anjiyo ameliyatı, anjiyo bir görüntüleme tetkikidir. Bildiğiniz gibi vücutta kesi yapılarak uygulanan bir ameliyat değildir. Uygulaması da oldukça kolaydır. Vücutta bulunan damarlar verilen renkli madde sayesinde anjiyo ameliyatı sayesinde görüntülenir. Burada görüntülenen atardamarlardır. Anjiyo vücuttaki beyin, kalp, böbrekler, kollar ve bacaklar gibi her organın, uzvun damarlarının görüntülenmesi için yapılabilir. Buradaki amaç hastalıkların teşhis edilmesi ve ihtiyaç olursa balon ve stent uygulaması yapılarak tedavinin sağlanmasıdır.

Anjiyo ameliyatı kalp damarları için yapılacaksa, bunu kardiyolog yapar. Vücuttaki diğer damarların görüntülemesini girişimsel radyoloji uzmanları yapabilir. Anjiyo tanısal amaçlı yapılan bir görüntülemedir. Bu işlem sırasında tedavi uygulandığında, bu anjiyografiyle damar tedavisi ya da endovasküler tedavi olarak tanımlanır. Bu tedavi hastaların ameliyatsız tedavi edilebilmeleri açısından oldukça önemli bir uygulamadır.

Anjiyo ameliyatı zor olur mu?

Gelişen teknolojiler sayesinde oldukça güvenli bir şekilde gerçekleştirilen anjiyo ameliyatı, hastalarda ağrıya yol açmaz. Gerekirse hastalar hafif şekilde uyutulabilir. Daha önceden anjiyo sonrasında kullanılan kum torbası uygulaması bile artık kullanılmamaktadır. Anjiyo kasıktan, koldan damardan girilerek kolayca yapılır. Giriş yapılan bölge lokal olarak uyuşturulur. Hastanın uygulama sırasında heyecanlanmasına engel olmak için, öncesinde damardan yapılan sakinleştiriciler kullanılır. Görüntüleme sırasında tedavi uygulanırsa yani balon ve stent uygulamaları yapılırsa, hafif bir ağrı olabilir. Bunların dışında hastalar anjiyoda ağrı, acı gibi olumsuzluklar yaşamaz.

Anjiyo ameliyatı nasıl yapılır?

Görüntüleme incelemesi özel bir odanın içinde anjiyografi cihazı kullanılarak yapılır. Önceden hastanın hazırlığı sırasında, damardan verilen rahatlatıcı etkisi olan sakinleştirici ilaçlar sayesinde hastalar huzurlu bir şekilde odaya alınır. İstendiği takdirde hastanın hafif şekilde uyutulması sağlanır. Kol ya da kasıktan tespit edilen damardan girilerek işlem yapılır. Bu bölge öncesinde uyuşturulur. Kasık damarının kullanılması anjiyoda daha yaygındır. Kol damarından yapılan anjiyolarda giderek artmaktadır.

Giriş yerinden damara katater adında ince plastik bir boru yerleştirilerek, renkli madde buradan verilir. Bundan sonra cihaz yardımıyla incelenecek damarın görüntüsü alınır. Bu sayede damardaki daralma ve tıkanıklık gibi sorunlar kolayca tespit edilir. Anjiyo görüntüleme için yapıldığında, sadece 10-15 sürer. Eğer tedavide uygulanacaksa, süre daha uzun olur. İşlemler tamamlandıktan sonra damara girilen yerin iyileştirme işlemi yapılır. Buraya doğal şekilde 10-15 dakika elle basınç uygulanır. Bu esnada vücut bu girişi tamir eder. Bunun için kullanılan özel durumlarda tercih edilen kapama cihazları da vardır. Ancak genellikle elle basınç uygulama tercih edilir. Hastalar giriş yerinin tam kapanması için, 4-6 saat hareketsiz kalmalıdır. Eskiden bu sırada ağır kum torbaları kullanılırdı.

Anjiyo ameliyatı öncesinde neler yapılmalı?

Anjiyo yapılacak hastalarda 4 saatlik açlığın olması yeterlidir. Eğer sabah erken görüntüleme yapılacaksa, hastanın gece yarısından sonra yemek yememesi gerekir. Hastaların kullandığı ilaçları yarım bardak suyla almasında sakınca yoktur. Her ameliyattan önce kan sulandırıcı ilaçların içilmemesi gerekse de anjiyoda bunun önemi yoktur. Hastalar sadece coumadin adlı kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa, bunu 5 gün öncesinden kesmelidir.

Diyabet hastalarının insülin kullanması halinde, bunun yarısını sabah alması yeterlidir. Hap kullanan hastalar ise bunu içmemelidir. Yaşı 60 ve üzerinde olan diyabet ve böbrek hastalarının daha önceden bol su içmesi gerekir. Bu tür tedbirler doktor tarafından hastalara titizlikle aktarılır.

Anjiyo ameliyat sonrasında neler yapılmalı?

Anjiyo bittikten sonra hastaların bol su içmesi gerekir. Bu anjiyoda verilen renkli maddenin vücuttan daha kısa sürede atılmasını sağlar. Hastaların 6 saat kadar hastanede sırt üstü yatarak dinlenmesi gerekir. Bu süreyi doktor belirleyecektir. Evde ve işine giden hastalar hareketli olan işleri yapmamalı, ağır kaldırmamalıdır. Damara giriş yerine bandaj yapıldıysa, bunun bir gün sonra çıkarılması uygundur. Eğer hafif bir ağrı olursa, hastalar doktorun önerdiği bir ağrı kesici ilacı içebilir. Eğer giriş yapılan yerde, ayakta morarma etkisi olursa, ayakta soğukluk hissedilirse hemen doktora gidilmelidir.
" } ] }