{ "title": "Artroskopi Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/artroskopi-ameliyati-4903.jpg", "date": "19.01.2024 03:48:10", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Artroskopi Ameliyatı, Artroskopi, eklem hastalıklarının tanısı ve tedavisinde uygulanan cerrahi bir yöntemdir ve optik bir sistemin uç kısmına takılan kamera yardımı ile bütün eklemlerin görüntülenmesi sistemidir. Artroskopi sisteminde eklemin içinden alınan görüntüler ekranda on kat daha büyütülür ve bu sayede eklemin içinde bulunan yapıların daha geniş olarak incelenmesi sağlanır. Artroskopi ameliyatında çekilen görüntülerin istenildiği takdirde fotoğrafının alınması ya da videoya kaydedilmesi mümkündür.

Artroskopi ameliyatı yapılması gereken rahatsızlıklar nelerdir?
Artroskopi ameliyatının avantajları nelerdir?

Artroskopi ameliyatlarında ameliyatta yapılan kesiler yaklaşık olarak yarım santim olduğu için yaranın iyileşme süresi ve enfeksiyon kapma olasılığı çok azdır. Artroskopi ameliyatlarında hastanede kalış süresi oldukça kısadır. Hasta ameliyat olduğu gün veya ertesi gün evine taburcu edilebilir. Ameliyattan sonra hastaların işlerinin başına dönmeleri ve günlük aktivitelerini yapabilir duruma gelmeleri açık yapılan ameliyatlar gibi uzun sürmez. Artroskobi ameliyatından sonra hasta bir hafta gibi kısa bir sürede her işini kolaylıkla yapabilir. Artroskopi ameliyatından sonra hasta açık ameliyattan sonra kullanılması gereken koltuk değneğini kullanmasına gerek kalmaz. Artroskopi ameliyatı olan kişilere menisküs ya da bağ onarımı yapılmamışsa hastalar ayaklarının üzerine kolayca basabilirler.

Artroskopi ameliyatı nasıl yapılır?

Artroskopi ameliyatı hastanın yalnızca bacak kısmı oluşturularak yani lokal anestezi ile spinal anestezi (Belden aşağı kısmının uyuşturulması) ya da genel anestezi altında yapılabilir. Bu ameliyat yönteminde hastanın bacak kısmına yaklaşık yarım cm'lik iki tane kesi yapılır. Ancak bazı durumlarda 3 tane keside yapılabilir. Yapılan bu kesilerin birinin içerisine artroskopi denilen aynı zamanda videoya bağlanan ve eklemin içeri kısmını görmeye yardımcı olan bir alet yerleştirilir. Bu aletin içerisinden eklemin içine steril serum fizyolojik verilir ve bu sayede dizin yıkanması ve görüntünün netleşmesi gerçekleşmiş olur. Diz kısmına yapılan ikinci kisiden, eklem içindeki sorunları anlamaya ve tedavi etmeye yarayan aletler yerleştirilir ve ameliyat işlemi gerçekleştirilir. Artroskopi ameliyatında açılan ikinci kesi aynı zamanda eklemlerin içerisine verilen sıvının dışarı çıkarılmasına da yardımcı olur. Ameliyat bittikten sonra aletler hastanın diz bölgesinden alınır ve açılan iki kesi yerine de yalnızca birer tane dikiş atılarak kesiler kapatılır.
" } ] }