{ "title": "Bademcik Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/bademcik-ameliyati(2).jpg", "date": "19.01.2024 09:00:39", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bademcik Ameliyatı, Boğazımızda yer alan bir çift dokudan oluşan bademciklerimizin en önemli görevleri, dışarıdan gelen mikroplara karşı vücudumuzu savunmaktır. Bazı durumlarda vücudumuzun mikroplara karşı savunan bademciklerimize kapalı ortamlarda rahatsız kişilerle yakın temas halinde girildiğinde ya da tükürük yoluyla bazı mikroplar bulaşır ve bu nedenle bademciklerde şişme meydana gelir. Bademciklerin mikrop kapması durumunda bademcikler rengi iyice kırmızılaşır ve üzerinde beyaz döküntüler meydana gelir. Bu durumlarda hastada yutkunma zorluğu, yüksek ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Sağlıklı kişiler soğuk gıdalar yediklerinde ya da içtiklerinde bademcik problemleriyle karşılaşmazlar.

Bademcik problemleri, genellikle kronik bademciklerde ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde rastlanır. Bademcik iltihaplanmaları özellikle bebeklik ve çocukluk çağlarında ortaya çıkar. Mikroplardan savunulmasında oldukça önemli görevi olan bademciklerin zorunlu hale gelmedikçe ve çocukta büyük belirtilere neden olmadığı sürece alınması önerilmez. Bademcikler, çocuğun soluk alıp vermesine engel olacak kadar büyük olduğunda ya da ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ve bademcik iltihabının kulak iltihaplarına neden olduğu durumlarda bademciğin ameliyatla alınması mümkündür. Bazı durumlarda ise hastada bademcik iltihapları ve apne görünmüyorsa bademcikler alınmadan yalnızca geniz eti alınabilir.

Bademcik ameliyatı yapılması gereken durumlar
Bademcik ameliyatı hangi dönemlerde yapılır?

Eski dönemlerde bademcik ameliyatının yaz aylarında çocuk felci salgınlarının daha çok olması nedeniyle yapılması önerilmezdi. Ancak günümüzde çocuk felci aşılama yöntemi ile çocuk felçlerinin tamamına yakının engellenmesinden dolayı bu ameliyatın az aylarında yapılmasında bir sakınca görülmemektedir. Fakat bademcik ameliyatını aileler çocukların derslerini etkilememesi nedeniyle çoğunlukla sömestr tatilinde yaptırmayı tercih etmektedir.

Bademcik ameliyatı olmak için yaş önemli midir?

Bademcik ameliyatları genellikle üç yaşın altındaki çocuklarda yapılmamaktadır. Fakat çocuk soluk alıp vermede güçlük ve beslenme problemleri yaşıyor ise gerek görüldüğünde üç yaşın altındaki çocuklara da yapılmak zorunda kalınabilir. Bademcik ameliyatları çoğunlukla 3 yaşında olan çocuklardan 10 yaşındaki çocuklara kadar yapılabilmektedir. Bademcik ameliyatları ayrıca bademcik problemleri nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanan sık enfeksiyon geçiren gençlerde de yapılabilir. Bademcik ameliyatları genellikle 30 yaşın üzerindeki kişilerde fazla yapılmamaktadır.

Bademcik ameliyatları yöntemleri nelerdir?

Bademcik ameliyatı genellikle bademciğin bir disektör adı verilen bir alet yardımı ile dokularından ayrılarak alınması yöntemi ile yapılır. Bu ameliyat sırasında bademciklerde kılcal damar oluşumları sebebiyle kanama meydana. Gelir. Bu durumda kanayan kısımlarda damarlar bağlanarak ya da elektrik akımı yöntemleri ile kanın pıhtılaştırılması mümkündür. En çok tercih edilen bu yöntem doğru yapıldığı takdirde yaralar daha kolay iyileşir ve çocukta ağrı şikâyeti azalır. Bu yöntem ile yapılan ameliyat eski yıllardan itibaren kullanılır ve bütün uzmanlar bu yöntemi bilir ve uygulayabilir.

Kansız bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Thermal Welding yöntemi adı verilen kansız bademcik ameliyatı sayesinde ameliyat süresi oldukça kısaldığı için çocuğun narkoza maruz kalma durumunda azalacağı için bademcik ameliyatlarında anne ve babalar genellikle bu yöntemi tercih edebilir. Thermal Welding yöntemi ile ameliyat esnasında diğer ameliyat yöntemlerinde kullanılan elektrik akımı değil de ısı enerjisi kullanılır. Bu ameliyat yöntemi ile damarlarının açılması engellenir ve kanama durumu oluşmadan rahat bir ameliyat ortama gerçekleşir. Bu ameliyat yönteminde cerrahın sadece tek bir alet kullanması nedeniyle ameliyatın süresini oldukça kısa sürer. Bu durumda çocuğun yakınlarını oldukça mutlu eder.

Thermal Welding ameliyat yöntemi her ne kadar kanamasız bir ameliyat yöntemi olsa da her ameliyatta kanama riski olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenlerden dolayı hastalara ameliyat olmadan önce mutlaka pıhtılaşma testleri yapılmalı ve ameliyat gayet özenli sürdürülmelidir.

Bademcik ameliyatlarında doktorun kullanacağı ameliyat yöntemleri her doktorun en iyi bilgiyi ve en çok alışkın olduğu yöntemler olmalıdır. Her iki bademcik ameliyatı sonrasında da hasta genellikle bir gün hastanede yatırılır. Hastada kanamaya durumu oluşabilmesi nedeni ile hasta bir hafta boyunca takip edilmeli ve hataya doktorun önereceği beslenme programının mutlaka uygulaması gerekir.

" } ] }