{ "title": "Bağırsak Fıtığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/bagirsak-fitigi-ameliyati-8108.jpg", "date": "19.01.2024 22:19:05", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Bağırsak Fıtığı Ameliyatı, Bağırsak fıtığı, bağırsağın son kısmıyla makat arasında bir bariyer vardır. Bu bariyerin yırtılması ya da zarar görmesi sonucu bağırsakta zorlanmalar yaşanır. Bu zorlanma sonucu dışkılamanın gerçekleşmesi için ıkınma hareketine gerek vardır. Uzun süreli ve sürekli ıkınma bağırsağa doğru baskı yaparak fıtıklaşma meydana gelir. Kabızlık ve diğer dışkılama problemleri fıtıklaşmanın nedenleri arasında ilk sırada yer alır. Bağırsak fıtığı herkeste görülebilir. Kadınların vajinal organ, çok sayıda doğum veya zor bir normal doğum sonrası bağırsak fırığına neden olur. Ayrıca menopoz sonrası bariyerin gücünü kaybetmesi sonucu da fıtık oluşabilir. Erkeklerde ise mesane organı, uzun süreli kabızlıklar sonucu fıtığı meydana getirir. Fıtık meydana gelen kişilerde hemoroidin ve çatlakların eklenmesiyle kanama ve ağrı meydana gelmektedir.

Bağırsak fıtığı kısaca bağırsağın karın duvarından dışarıya doğru sarkmasıdır. Karın bölgesi çok güçlü kaslarla çevrilmiştir. Bu kaslar sayesinde vücudun en korunaklı organıdır denilebilir. Ancak bu kaslarda zamanla oluşabilecek hasarlar, bağırsakların muhafaza edilmesine engel olur ve bağırsakların dışarı sarkmasına neden olur. Makat arasından dışarıya fırlayan bu şişlik, bazen öksürme veya zorlanma sonucu meydana gelir. Hastanın şikâyetleri oldukça fazlaysa bağırsak fıtığının tek tedavisi ameliyattır.

Bağırsak Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bağırsak fıtığı, hastanın yaşamını olumsuz etkileyen bir durumdur. O nedenle erken tanı ile mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Uzman bir hekim jinekolog ve anorektal muayene sonucu doğru tanıya ulaşılmış olur. Ameliyat kararı en kesin yöntem olan MR sayesinde verilir. Bu tanıyı ayrıca MR adı verilen görüntüleme yöntemi ile dışkılamanın tüm aşamaları kontrol edilerek ameliyat kararı verilebilir. Laparoskopik ameliyat diğer bir kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir. Bunun en büyük nedenleri; çok küçük kesiklerle yapılması, birden fazla fıtığın tedavi edilmesi ve ameliyat sonrası sosyal yaşama hızlıca geri dönüş yapılmasıdır. Ameliyat esnasında karın duvarında 0,5 cm'lik küçük kesikler açılır. Bu kesiklerden içeriye doğru zararsız bir gaz verilerek karın içi iyice şişirilir. Daha sonra içeriye ince uzun el aletleri yerleştirilir. Bu aletlerin ucunda bulunan kameralar ultrason ekranına bağlıdır. Bu sayede ekran üzerinden kontrol edilerek fıtık ameliyatı gerçekleştirilir. Önce bağırsaklar ve yapışıklıklar ayrılır. Fıtık kesesi denilen bölge yama yapımı için hazırlanır. Bunun için fıtık, çevre dokulardan temizlenir. Yama yırtığın olduğu yere yerleştirilip kenar köşelerden vidalar ile tutturulur. Bu vidalar metal veya kaliteli plastik malzemeden olabilir. Açılan kesikler için ameliyat sonrası 1-2 dikiş atılır. Bu dikişler zamanla eriyerek cilt derisinde kaybolur.

" } ] }