{ "title": "Baypas Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/baypas-ameliyati-4647.jpg", "date": "21.01.2024 05:16:55", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Baypas ameliyatı, aslında kısaca insanlarda köprüleme ameliyatı olarak bilinmektedir. İnsanlarda bulunan atardamalardaki tıkanıklıklar yerine diğer yoldan dolaşımın sağlanmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu ameliyat damar tıkanıklığı olan ve 18 yaşını geçmiş herkeste yapılabilir. Baypas ameliyatı, yapılabilmesi için hatanın en fazla 70 yaşında olması gerekmektedir. Fakat eğer kişide hayati tehlikeler var ise bu durumda baypas ameliyatı diğer yaşlarda da yapılabilir. Baypas ameliyatı tamamen cerrahi yöntemlere dayanan bir operasyondur. Bu operasyon, aslında kişinin tıkanan damarının bulunduğu yere göre değişim gösterebilir. Eğer tıkanık olan ve baypas yapılacak damar kalbe yakın bir atardamarsa, ameliyatın riskleri artar. İnsanlarda sürekli olarak daralmalar ve damar tıkanıklıkları görülmektedir. Bu sorun daha çok aşırı sigara içen insanlarda görülse bile bazen diğer nedenlere göre sigara içmeyen insanlarda da görülebilmektedir. Baypas ameliyatında kişinin sağlıklı olan bir yerinden alınan bir parça atardamar, tıkanık olan atardamarın yerine yerleştirilir. İşte bu operasyona baypas ameliyatı denilmektedir. Günümüzde baypas ameliyatı denildiğinde insanların aklına ilk olarak koroner damarı tıkanıklığı gelmektedir. Aslında bu durumun nedeni insan vücudunda en fazla bu damarın tıkanmasıdır. Genel olarak bakıldığında baypas ameliyatı, birçok zaman olumlu sonuçlar veren ve kişilerdeki sorunu kalıcı olarak çözen bir ameliyattır. Bu nedenle baypas ameliyatının ciddi bir ameliyat olduğunu söyleyebiliriz.

Hangi damarlara baypas ameliyatı uygulanır?

Aslında baypas ameliyatı daha çok kalbi besleyen üç koroner damar ve bunlara bağlı olan diğer küçük damarlar üzerinde yapılmaktadır. İnsanlarda en büyük atardamarlardan olan bu damarlar sık sık tıkandığı için ameliyat daha çok bu bölgede yapılmaktadır. Bu damarların çapları genellikle 2,5 mm olduğu için daha çok tıkanmalar görülür. Eğer kişinin baypas ameliyatı yapılacak damarı 1 mm'den büyükse bu damara baypas ameliyatı uygulanabilir. Bu ölçüden daha küçük damarlarda baypas ameliyatı yapılamamaktadır.

Baypas ameliyatının süresi ne kadardır?

Aslında baypas ameliyatının süresi de yine hangi damarın tıkanık olduğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin kalbe giden damarlara yapılan baypas ameliyatı, kolda ya da bacakta yapılacak olan baypas ameliyatından çok daha uzun bir sürede gerçekleştirilecektir. Bunun yanında kişinin daha önceden baypas ameliyatı geçirip geçirmediğine bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatın süresinin artmasına neden olan bir diğer unsur ise kişilerde yapılan baypas ameliyatının diğer ameliyatlara göre kanama riskinin daha fazla olmasıdır. Bu nedenle ameliyat süresinin çok değişken olduğunu söyleyebiliriz.

Baypas ameliyatı sonrası

Baypas ameliyatı sonrasında kişinin ameliyatının başarısına göre dikkati artmaktadır. Yani ameliyat zorlu geçmişse bu kişiler çok daha dikkatli olmalıdır. Fakat sabit bir durum vardır ki kişinin ameliyatı nasıl geçerse geçsin bol bol istirahat faydalı olacaktır. İnsanlarda baypas öncesi kalpteki hasar durumunda çok önemlidir. Çünkü kişinin kalbi daha önceden zarar görmüşse, baypas ameliyatı sonrası kalbin kendisini toparlaması gerekmektedir. Eğer hastalar ameliyat sonrasında sıkışıklık ve solunum sorunu yaşarlarsa, zaman kaybetmeden Uzman bir doktora görünmelidir. Genellikle bu durumlarda doktorlar hastaya solunum egzersizleri önermektedir.

Ameliyatın ilk günü hasta, hastanede tutulur. Ameliyatın ikinci günü ise hasta servis yatağına alınarak sırt üstü yatırılır. Zaten ameliyat sonrası en önemli şey hastanın sürekli sırt üstü yatırılmasıdır. Hasta, doktorun onayını almadığı sürece kesinlikle yan yatırılmamalıdır. Aksi durumlarda çok ciddi problemler meydana gelebilir. Ameliyatın üçüncü günü hasta yavaş yavaş yürüyüşler yapabilir. Bu süreç sonra hasta kendini iyi hissediyorsa sportif faaliyetlere başlayabilir.
" } ] }