{ "title": "Bebeklerde Geniz Eti Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Bebeklerde-Geniz-Eti-Ameliyati-81.jpg", "date": "19.01.2024 20:15:41", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde geniz eti ameliyatı, Geniz eti üzüm salkımlarına benzeyen, burun ile boğaz arasına yerleşmiş olan bir dokudur. Burundan giren bakteri, virüs ve mikropları yakalayarak vücudun mikroplar ile savaşmasını sağlayan antikorlar üretir. Geniz eti vücudu enfeksiyonlara karşı korumakla görevli olup, enfeksiyonlar ile büyürler ve sonrasında normal boyutlarına geri dönerler. Geniz eti ameliyatı enfeksiyon sona erdikten sonra normal haline geri dönmeyen durumlar için yapılan bir işlemdir.

Bebeklerde geniz eti ameliyatı yapılır mı?

Bebeklerde ve çocuklarda uyku bozukluklarına neden olan geniz eti büyüdüğü zaman, ağızdan nefes almaya neden olur. Bundan dolayı da mikroplar süzülemez. Nedeni ne olursa olsun burun yerine ağızdan nefes alan bir çocuk kalitesiz ve kötü bir uyku uyur. Fizyolojik solunum burundan yapılan solunum olduğundan dolayı ağızdan alınan nefes hijyeni yok eder. Bir bireyde yaşam kalitesini artıran en önemli şey düzgün nefes alıp vermektir. Bebeklerde ve çocuklarda rastlanılan en sık hava yolu tıkanıklığı sebebi geniz etidir. Geniz eti immün sistemde 4-10 yaş aralığında aktif hale gelir.

Her çocukta geniz eti bulunur. Geniz eti lenf hücresi yapımında görev alır. Geniz eti yeni doğan döneminde küçük olup, 4-5 yaşlarda enfeksiyonlara bağlı olmak üzere büyür. Ergenlik dönemiyle birlikte de küçülmeye başlar. Bebeklerde geniz eti ameliyatı çok mecbur kalınmadıkça tercih edilmez. Bebeklerde geniz eti ameliyatı sürekli ağız solunumuna yol açıyorsa ve sürekli enfeksiyon gelişiyorsa kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak problemlere neden oluyorsa tercih edilir. Bebeklerde geniz eti büyümesi üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığı zaman, horlama ve apne denilen uykuda nefessiz kalma gibi sıkıntılara yol açabilir. Geceleri ağzı açık uyuyan ve horlayan bebekler de geniz eti varlığı akla gelir ve kronik geniz etine bağlı enfeksiyon nedeni olan geniz eti sinüzit ve orta kulak iltihabı oluşursa cerrahi olarak alınır.

Bebeklerde geniz eti ameliyatı, bebek ya da çocuk KKB uzmanı tarafından takip edilir ve gerekli şartlar yerine getirildiği zaman yapılır. Bebekte geniz eti ameliyatı için üst solunum yolunun geniz etine bağlı olarak tıkanması, kötü huylu tümör şüphesi, çene yapısının bozulması, sık tekrar eden enfeksiyonlar, geniz etine bağlı orta kulak iltihabı, devamlı sinüzit ve ağız kokusu gibi durumlarda ameliyata karar verilebilmektedir. Geniz etinin tamamen çıkarılması zordur, bundan dolayı tekrarlama ve yeniden ameliyat olasılığı vardır.
" } ] }