{ "title": "Bel Fıtığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/bel-fitigi-ameliyati(1).jpg", "date": "20.01.2024 08:14:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bel fıtığı ameliyatı, bel fıtığı toplumda oldukça sık karşılaşılan bir sağlık sorundur. Bel fıtığı bazen fizik tedavi, ilaç tedavisi gibi tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilirken, bazı durumlarda mutlaka ameliyata ihtiyaç duyulur. Bel fıtığı ameliyatları diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi riskli bir ameliyattır. Fakat teknolojinin sağlamış olduğu gelişmiş imkânlarla bu riskler en aza indirilmektedir. Bel fıtığı ameliyatında farklı seçenekler kullanılabilir. Doktor hastayı muayene ettikten sonra gereken tetkikleri ve radyolojik incelemeleri uygular. Bu incelemeler sonucu tedavinin seyrini planlar. Ameliyata karar vermek için bazı unsurlar aranmaktadır. Bel fıtığı hastanın yaşam kalitesini, iş verimini ciddi anlamda etkiliyorsa, ağrı dinlenme ya da ilaç kullanımına rağmen azalmıyorsa, ağrı ile idrar ve dışkı kaçırma varsa, bacak ve ayağa kadar uzanan his kaybı yaşanıyorsa ameliyata karar verilir.

Bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Açık diskektomi: Ameliyat genel anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Hasta yüz üstü yatırılır, cilde 2-4 santim genişliğinde kesi açılır. Açılan keşiden kas dokusu sıyrılır ve bölgeye ekartör yerleştirilir, Omurga arkasında bulunan kemik dokudan ufak bir delik açılarak, altında yer alan bağ dokuya ilerlenir. Omurilik kesesi ve çıkan sinir kökü buradan görülür. Hastada şikâyetlere yol açan fıtık çıkarılır. Ardından fıtığın meydana geldiği disk mesafesine ulaşılarak diskektomi işlemi gerçekleştirilir. Kanma kontrol altına alınarak ameliyat tamamlanır.

Mikrodiskektomi: Açık diskektomi ameliyatına nazaran daha ufak bir kesi açılarak ameliyat gerçekleştirilir ve daha az kas dokusu ekarte edilir. Bu durumda hasta ameliyat sonrasında daha çabuk toparlanarak günlük yaşamına daha çabuk dönebilir. Ameliyat anında kullanılan mikroskop içerdeki dokuları daha ayrıntılı görmeyi sağlar. Bu sayede olası komplikasyon gelişme riski azalır. Ameliyat sonrası yaklaşık 6 saat sonra hasta ayağa kaldırılır. Hastaya ağrı kesici ilaçlar uygulanarak ameliyat sonrası ağrı hissi azaltılır. Yaklaşık 2 gün hastanede yatan hasta taburcu edilir.

Kapalı bel fıtığı ameliyatı: Ameliyatın başarılı olması için ameliyatı uygulayan cerrahın deneyimli olması gerekir. Ameliyat bel bölgesine yandan ya da arkadan girilerek gerçekleştirilir. Yandan yapılan endoskopik girişim çok minik bir kesi ile gerçekleştirilir. Kesi çok minik olduğu için en çok tercihe dilen ameliyat yöntemdir. 1 santim kadar bel bölgesinin yan kısmından kesi açılır ve kesikten içeriye 4mm kadar bir endoskop sokulur. Kamera sayesinde doktor bir monitörden bölgeyi izleyerek ameliyatı gerçekleştirir. Bu ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon gelişmediği sürece 6 saat sonra taburcu edilir. Kapalı bel fıtığı ameliyatı diğer ameliyat yöntemlerine göre oldukça avantajlıdır. Hastada çok minik bir kesi olduğundan ameliyat sonrası hasta daha rahat hareket eder. Ameliyatın iyileşme ve toparlanma süresi diğer ameliyat türüne göre çok daha kısadır. Hasta kısa sürede iş hayatına dönebilir. Ameliyat anında hastanın kas ve kemik dokusuna müdahale gerçekleşmediği için ameliyat sonrası bel ağrısı yaşanmaz. Ameliyat hastanın tercihine göre lokal ya da genel anestezi kullanılarak yapılır.

Bel fıtığı ameliyatı riskleri nelerdir?

Bel fıtığı ameliyatları hastanın yaşam kalitesini arttırmak, bacak ve ayaklarda oluşan his kaybını engellemek amacıyla gerçekleşen bir ameliyattır. Bel fıtığı ameliyatı anında ve sonrasında bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bu komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir;
" } ] }