{ "title": "Bel Kayması Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/bel-kaymasi-ameliyati(1).jpg", "date": "21.01.2024 17:08:40", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Bel kayması ameliyatı, Bel kayması günümüzde çok sık görülmeye başlamıştır. Bunun nedeni de eskiden birçok kişi bel ağrılarını normal röntgenle tanı konup tedavi edilmekteydi. Günümüzde ise modern görüntüleme yöntemleriyle bel fıtığı denilen veya röntgende hiçbir şey görülmeyen bel kaymaları ortaya çıkmaktadır. Bel kayması yaş ilerledikçe kemik erimesiyle ortaya çıkabilir. Her bel kayması ameliyat gerektirmez. Bel kaymanız var fakat ağrınız yok ise veya ağrınız ilaçlarla diniyorsa çeşitli masajlarla bunu atlatabiliyorsanız bel kayması ameliyatı şart değildir. Bel kaymalarında ameliyat ancak bacaklarınıza ağrı vurmuşsa yürürken bacaklarınızdaki ağrı yüzünden durmanız dinlenmeniz gerekiyor ise artık sinirle iyice sıkıştırmış demektir ve bel kayması ameliyatı gerekir. Bel kayma ameliyatları günümüzde eskiye nazaran daha küçük açılışlarla veya kapalı yöntemlerle yapılmaktadır. Bel kayması ameliyatlarında platin denilen vidalar kullanılarak beldeki kaymaları ortadan kaldırılmaktadır.

Bel kayma ameliyatı nasıl yapılır?

Bel kayması ameliyatı yıllarca halkın gözünde en korkulan ameliyatlar arasında yer almaktadır. Günümüzden çok uzun yıllar önce bel kayması ameliyatında ölümler gerçekleşmiştir. Fakat günümüzde gelişen teknoloji özellikle robotik teknolojiyle ameliyat yapan doktorların işini oldukça kolaylaştırmış ve riskleri azaltmıştır. Bel kayması ameliyatlarında arabalarda gön bulmak için bulunan navigasyon cihazı gibi cihazlarla omurgaya konulan vidaların nereye gideceklerini önceden tespit edip sinire baskı yapmasını önlene bilinmektedir. Ameliyat yaklaşık 1,5 saat devam edebiliyor. Günümüzde bel kayma ameliyatları eskisi gibi çok büyük kesiler açılarak ve çift dikişlerle yapılmamaktadır daha küçük kesilerle kapalı ameliyatlar yapılmaktadır hasta eskiye nazaran daha çabuk iyileşme göstermektedir.

Bel kayması ameliyatı hangi durumlarda şarttır

Filmle veya emarla bel kayması tespit edilmiş hastaların hepsine ameliyat edilmesi gerekiyor diye bir şey söz konusu değildir. Fakat bu bel kayması hareketliyse yani hasta öne doğru eğildikçe veya arkaya doğru eğildikçe bu bel kaymasının miktarı değişiyorsa bu kişinin mutlaka bel kayması ameliyatı olması lazım. Bu bel kayması ilerleyici demektir ve ilerlediği zaman mutlaka omurilikte bir hasar bırakır. Kişinin yürüme mesafesi gittikçe azalır ve omurilikte kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir. Bu durumda kişiye bel kayması ameliyatı yapmak şarttır. Hastada bel kayması vardır fakat omuriliğe bir çarpma olmadığı için hasta yaşamına devam ediyordur. Bu gibi durumlarda hastaya bel kayması ameliyatı şart değildir.

Bel kayması ameliyatı riskli midir ve sonrasında kişi nelere dikkat edilmelidir

Bel kayması ameliyatında da her ameliyatta olduğu gibi çeşitli riskler bulunmaktadır. Fakat günümüzde Kullanılan yöntemler sayesinde risk daha aza inmektedir. Bel kayması ameliyatı olan kişiler öncelikle doktorların tavsiyesine harfiyen uymaları gerekmektedir. Hasta ameliyattan sonra yaklaşık 1,5 ay sert zeminde oturmalıdır. Çünkü omurgaya konulan vidaların ve kaymanın sabitleşmesi için 1,5-3 ay arasında bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Kişiler kulaktan duyma birtakım söylentiler üzerine hareket etmektedir fakat doktorun gözetiminde ve tavsiyeleri üzerine bir süre sonra hasta normal hayatına dönebilir. Aynı şekilde yine doktorun tavsiyesi üzerine önce yatakta daha sonra ayakta belirli egzersizler önerilir sonrasında ise hastaya yüzmesi tavsiye edilir. Hasta bel kayması ameliyatından sonra etraftan tavsiye edilen birtakım ilaçlar veya önerilerden uzak durmalı ve kesinlikle doktorun verdiği ilaçlar ve tavsiyelere dikkat edip uygulamalıdır.
" } ] }