{ "title": "Beyin Anevrizma Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/beyin-amnevrizma-ameliyat.jpg", "date": "20.01.2024 12:21:57", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Beyin anevrizma ameliyatı, beyni besleyen damarların birinin veya birkaçının çeşitli sebeplerden dolayı şişmesi, baloncuk yapması, etrafında bulunan beyin dokularını rahatsız ederek çalışmasını engellemesi veya bu oluşan baloncuğun patlaması ve beyin dokuları içine veya kafatası boşluğuna kan birikmesidir. En sık yaşanan anevrizma çeşidi, beyin atardamarlarının bulunduğu bölgelerdir ve baloncuk teşhisi konulması halinde, mutlaka cerrahi ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Anevrizmalar oluşum şekline göre iki şekilde tanım yapılır. Bunlardan ilki saküler anevrizma türüdür. Bu tür anevrizma çeşidi tam yuvarlak ve kese şeklinde olmasından dolayı saküler anevrizma denilmiştir. İkinci anevrizma türü ise fusiform anevrizma türüdür. Bu anevrizma türünde damar tam kesecik ve yuvarlak olmayıp, daha uzun elips şeklinde olmasından dolayı fusiform anevrizma adı verilmiştir.

Anevrizma ameliyatı öncesi yapılması gerekenler

Anevrizma hastalığının tedavi şekli ameliyatla yapılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gerekli olan husus, erken teşhis ve kanama olmadan müdahale edilmesidir. Ameliyat öncesi hasta akşam bir şey yemeyip içmemeli aç yatmalıdır. Ameliyata başlamadan önce hastanın diyabet, kalp veya yüksek tansiyon gibi diğer hastalıkları ve sağlık durumu da mutlaka göz önüne alınarak testler yapılmalı, yapılacak bu testlerin sonucuna göre ameliyat şekli belirlenmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Bu ameliyat için uygulanan yöntemlerin geneline baktığımızda, iki şekilde uygulanmaktadır. Genel uygulamada cerrahi ameliyat yöntemi olarak açık beyin ameliyatı türü uygulansa da hastanın sağlık ve yaş durumu, anevrizmanın oluşma yeri ve türüne göre de endovasküler tedavi yöntemi de başarıyla uygulanmaya başlamıştır.

Anevrizma tedavisinde açık beyin ameliyatı nasıl yapılır?

Cerrahi yöntemle yapılan beyin anevrizma ameliyatı tedavisi, zor ve büyük ameliyatlar sınıfında ameliyatlardan birisidir. Burada uygulanan yöntem, beyin kafatasının bir bölümünün çıkarılıp beyin damarlarına ulaşılması suretiyle, anevrizma olmuş damarlar bulunarak, titanyumdan yapılan ve klip denilen bir çeşit mandal yerleştirilmek sureti ile, baloncuk içine kan akımı kesilir, anevrizma olmuş damarın patlaması ve ileride yaşanması muhtemel beyin kanaması riski önlenir. Bu tür tedavi uygulaması açık beyin ameliyatı türüdür. Bu ameliyat çeşidinin en büyük risklerinden birisi, ameliyat sırasında veya titanyumdan yapılan özel mandalın takılması sırasında, damarın yırtılma ve patlaması riskidir.

Anevrizma tedavisinde endovasküler tedavi nasıl yapılır?

Endovasküler ameliyat uygulamaları ilk defa 1970 yıllarında uygulanmaya başlamış, bunu izleyen yıllarda kullanılan malzemelerdeki yenilikler ve gelişmelerle birlikte, uygulamaya konulmuş bir ameliyat türüdür. Burada uygulanan yöntem, anevrizma bulunan damar içinden anjografi yöntemi ile girilip anevrizma bulunan damara ulaşılarak, anevrizma nedeniyle oluşmuş baloncuk içine anevrizma tedavisi için geliştirilen özel yay dolgu maddesi ile doldurularak kan akışının engellenmesi, kanın burada pıhtılaşmasının sağlanıp anevrizma içinin kapatılması yöntemidir. Ameliyat esnasında herhangi bir ödem oluşmamışsa hasta bir hafta içerisinde taburcu edilebilir.

Anevrizma ameliyatı sonrası iyileşme süreci 2-3 ay sürmekle beraber, anevrizma ameliyatı, hafıza kaybı, denge sorunları, görme veya duyma sorunları gibi, uzun süreli veya kalıcı hasarlar bırakabilme riski olan ameliyattır. Anevrizma, olguları itibarı ile bazı bulgular genetik bir rahatsızlık olduğu yönündedir. Ailede ve aile geçmişinde beyin kanaması geçirmiş veya anevrizma tedaisi olmuş birilerinin bulunması halinde diğer aile üyelerinin de MR anjiografi ile incelenmeleri oldukça faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dileğimizle.
" } ] }