{ "title": "Beyin Sapı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Beyin-Sapi-Ameliyati-75.jpg", "date": "19.01.2024 19:09:08", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Beyin Sapı Ameliyatı: beyin sapında lokalize olan tümörlerin alınması için yapılır. Ancak bu beyin sapı ameliyatı oldukça zor ve risklidir. Bundan ayrı olarak beyin sapında gelişen her tümörün ameliyat ile çıkarılması olanaklı olmayabilir. Böyle bir durumda ameliyat yerine ışın tedavisi uygulaması tercih edilebilir. Beyinde tümör oluşması hem hasta hem de hasta yakınları açısından zorlu olan bir süreçtir. Ameliyat kararı esnasında, hasta, ailesinin desteğine ihtiyaç duyar.

Beyin sapında tümör tanısı kesinleştikten sonra, tümörün iyi ya da kötü huylu olma ihtimaline göre cerrahi yöntemin planı yapılır. Ameliyattan önce laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri yapılarak, hasta için anesteziyoloji bölümünden onayı alınır. Bu beyin sapı ameliyatı öncesinde gelinen son aşamadır. Sorun bulunmuyorsa, hasta genellikle ameliyat sabahı hastaneye yatar.

Beyin Sapı Ameliyat Hazırlığı: Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Ameliyat yapılacak alandaki saçlar tıraş edilir, başa için uygun bir pozisyon verilir. Ayrıca başın hareket etmemesi için çivili başlık takılır. Baş bölgesi antiseptik solüsyonla silinerek, etrafı steril örtüyle kapanır. Sonra kraniotomi (Craniotomy) adı verilen kafatasının açılma işlemine geçilir.

Beyin Sapı Ameliyatının Yapılması: Önceden belirlenen sınırlarda kesi yapılıp, kemik üzerindeki cilt, cilt altı, periost, galea dokuları sıyrılır. Bu işe özel bir matkapla belirlenen bir büyüklükte kemik parça kafatasından çıkarılır. Beyin sapı ameliyatından sonra bu parça tekrar yerine kapatılacağı için uygun bir şekilde steril olarak saklanır. Kafada açılan yerde, beyni saran zar tabakası görünür, bu zarda açılıp, beyin dokusuna kadar ulaşılır. Burada beyin sapına yerleşen tümörü almak için, daha az zarar verebilecek bilgisayar destekli navigasyon sistemi de kullanılabilir. Mikroskop altında yapılan bu ameliyatta, beyinin diğer dokusunun korunması amacıyla yumuşak pamuklar kullanılarak tampon alan oluşturulur. Uygun bir yerden beyne zarar vermeden tümörün bulunduğu beyin sapına ulaşılır. Uygun görülen cerrahi teknik uygulanarak, tümör bulunduğu yerden alınır. Bundan sonraki aşamada ise kanama kontrolünün yapılması gerekir. Problem tespit edilmezse, başta yapılan işlemlerin tersi uygulanarak öncelikle dura zarı kapatılır, çıkartılan kemik parçası yerine konur, kafatasına sabitlenir. Bundan sonra da sırasıyla kemik üzerindeki dokular kapatılır. Eğer tümör beyin sapında, beyine hasar vermişse bunlarında tamiri ameliyat esnasında yapılır.

Beyin Sapı Ameliyatı Sonrası: ameliyatın ardından hasta yoğun bakıma alınır. Tabii olarak hastanın koluna serum takılı, idrar sondası takılı, göğsünde ise kalbi izlemeye yardımcı kablolar takılmış olur. Ameliyat yapılan yer pansumanla kapanmış, el parmaklarının birinde kan oksijen ölçümünü yapan bir kablo takılı bulunur. Hastanın bu zamanda bilinci devamlı kontrol altında tutulur. Bu sebeple ilk gecede hasta çok sık uyandırılır.
" } ] }