{ "title": "Boğaz Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/bogaz-ameliyati(1).jpg", "date": "21.01.2024 17:23:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boğaz ameliyatı, Boğazın iki tarafında yer alan bademciklere yönelik yapılan bir ameliyat türüdür. Bademciklerin mikroplarla savaşma özelliği bulunmaktadır. Farklı enfeksiyonlardan etkilenen bademciklerde hastalıklar gelişebilir. Daha çok 3-15 yaş arası çocuklarda görülen bademcik sorunu, yaşlı ve erişkin kişilerde de görülebilir. Bademcik iltihabı daha çok boğaz ağrısıyla karıştırılmaktadır. Bademcikler ameliyat ile alındığında kalıcı olarak tedavi edilebilir. Hastalık boğaz ağrısı, kulak ağrısı, ateş, boyun şişmesi, yutkunma zorluğu gibi şikâyetlere yol açar. Aşırı şişmelerde uykuda horlama ve solunum kesilmesi olarak adlandırılan uyku apneside görülebilir. Bu tür şikâyetlere yönelik yapılan tetkikler sonucu tanı konularak boğaz ameliyatı gerçekleştirilebilir.

Boğaz ameliyatı öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Boğaz ameliyatı yapılacak hastada kesinlikle enfeksiyon olmaması gerekir. Hasta doktorun belirlediği süre boyunca ameliyat öncesi aç kalmalıdır. Bu süre genellikle 6-8 saattir.

Boğaz ameliyatı ne için yapılır?

Boğaz ameliyatı bademcik iltihabına karşı bademciklerin alınmasını kapsayan bir ameliyat türüdür. Daha eski yıllarda çok sık yapılan bir ameliyat olmasına rağmen günümüzde kullanılan antibiyotikler sayesinde bademcikler tedavi edilebilmektedir. Bademcik tümörü varlığında, solunum ve yutkunma güçlüğünde boğaz ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Boğaz ameliyatı için hastanın son bir yılda 5-7 defa bademcik iltihabı geçirmesi gerekir. Bu durumda bademcikler operasyon ile alınabilir. Bazı hastalarda ise eğer antibiyotik kullanımına engel bir durum ve apse geçmişi varsa bademcik iltihabının sayısına bakılmadan ameliyat yapılabilir.

Boğaz ameliyatı nasıl yapılır?

Boğaz ameliyatı eski yıllarda genel anestezi altında yapılan bir ameliyat türü olsa da günümüzde lokal anestezi kullanılarak başarıyla gerçekleştirilmektedir. Ameliyat 30-60 dakika arasında tamamlanır. Sorunlu bademcikler alınır. Ameliyat esnasında kablasyon, bıçak, radyofrekans, lazer, termal enerji gibi farklı aletler kullanılabilir. Boğaz ameliyatında en fazla tercih edilen yöntem soğuk diseksiyon tekniğidir. Bademcikler çıkarıldıktan sonra kanama kesilir ve ameliyat yeri kapatılmaz. Hasta ameliyat olduğu gün herhangi bir komplikasyon gelişmezse taburcu edilebilir.

Boğaz ameliyatı riski

Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi boğaz ameliyatının da bazı riskleri vardır. Anestezi riskleri, mide bulantısı, kusma, şişlik, ödem, ağrı, solunum güçlüğü, doku hasarı gibi şikâyetler ameliyat sonrasında görülebilir. Ameliyat olan hastada ilk gün ya da sonraki birkaç gün kanama görülebilir. Ancak kanama kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Kanama riski çocuklara oranla yetişkinlerde daha fazla görülen bir risktir. Ameliyat sonrası yaşanan ağrı hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilir. Yaşanan ağrının şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda ses özelliklerinde farklılık görülebilir. Boğaz ameliyatında tam iyileşme süresi 15 gündür.

Boğaz ameliyatı sonrası beslenme

Boğaz ameliyatı sonrasında ilk gün, ufak yudumlarla azar azar ve sık beslenmek gerekir. İlk gün soğuk çay, şerbet, meyve suyu, süt ve dondurma türü besinlerle beslenmek gerekir. İkinci gün, ilk güne ek olarak ılık muhallebi, ayran, puding ve yoğurt beslenme listesine eklenebilir. Üçüncü gün, yumuşak gıdalar, sebze ve meyve püreleri, az haşlanmış yumurta ve iyice haşlanmış makarna tüketilebilir. Dördüncü gün, ılık çorba, yoğurt, sütlaç gibi besinler listeye eklenebilir. Beşinci günde çok sıcak olmayan gıdalar, boğazı zorlamayacak besinlerle beraber doktor eski beslenme diyetine dönüşe izin verebilir.

Boğaz ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler
" } ] }