{ "title": "Burun Ameliyatı Sonrası Burun Tıkanıklığı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Burun-Ameliyati-Sonrasi-Burun-Tikanikligi-92.jpg", "date": "19.01.2024 17:26:50", "author": "özlemaksüt", "article": [ { "article": "
Burun Ameliyatı Sonrası Burun Tıkanıklığı; Burnun en önemli görevi solunumdur. Soluk alıp vermeyen bir burnun güzel olması kişiye hiçbir şey kazandırmaz. Önemli olan doğal, güzel kişiye uyumlu olmakla birlikte burnun işlevinin rahatça yapabilmesidir.

Burun Ameliyatı Sonrası Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Burun ameliyatı sonrası ilk yirmi dört saat boyunca yüzde şişlik morarma, burunda ağrı ve burunda tıkanıklık hissedebilirsiniz. Burun Ameliyatı sonrası burunda oluşan tıkanıklığın oluşmasında burun eti şişmesi burunda tıkanıklığa ve nefes almayı önleyecektir. Burun Ameliyatı sonrası burun da oluşan tıkanıklığın bir diğer nedeni ise burunda ameliyat sonrası oluşan ödemdir. Ayrıca ameliyat sonrası hastanın yatış pozisyonuna bağlı olarak burunda ödem oluşumu meydana gelebilir. Burun ameliyatı sonrası burunda oluşan tıkanıklığı burna yerleştirilen tamponlarda neden olabilir. Bu tamponlar burun ameliyatı sonrasında burnunuzu tıkayacak ve ağızdan nefes almak zorunda kalabilirsiniz. Burun ameliyatı sonrasında operasyona bağlı olarak kan sızıntıları yaşanabilir.

Burun Ameliyatı Sonrası Burun Tıkanıklığı Nasıl Önlenir

Burun ameliyatı sonrası burunda oluşan tıkanıklığa neden olan ödem, ameliyat sonrası burna soğuk uygulamalar ve veya buz uygulanarak ödem ve morluklar önlenmiş olacaktır. Burun ameliyatı sonrası burunda oluşan ödem'in önlenmesi için hasta burun ameliyatı sonrası yaklaşık 30 derece açıyla başı yüksekte olacak şekilde yatmalıdır. Burun Ameliyatı sonrası oluşan kan sızıntılarını pamuk veya gazlı bez yardımıyla çözebilirsiniz. Ameliyat sonrası ilk gün tuvalet ihtiyacı dışında başınız yüksekte olacak şekilde yatakta yatmalısınız. Burun ameliyatı sonrası göz çevrenizde morarma ve şişliklere karşı uygulayacağınız buz veya soğuk uygulamalar ile morluklar azalacaktır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Şişme ve morarma ilk hafta veya daha uzun bir süre içerisinde kaybolacaktır. Ameliyat sonrası birkaç gün çeşitli enfeksiyon oluşumları da görülebilir. Çok nadir olan bu durumlara karşı size operasyon sonrası kullanmanız için doktorunuzun önerdiği antibiyotiği reçete edebilirsiniz. Burun ameliyatı sonrasında en riskli durumlardan biri kazayla da olsa burnunuza alacağınız darbelerdir. Eğer şiddetli bir darbe aldıysanız acilen doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir. Ameliyat sonrası dokuların iyileşmesi için uzun süre sizden sümkürmemenizi burnunuzu silmemeniz istenebilir. Burun içinde tampon varsa ameliyat sonrası birkaç gün içinde alınacak ve kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Birkaç hafta sonunda tüm pansumanlarınız ve burnunuzun üzerindeki alçı atel alınmış olacaktır. Ameliyattan birkaç hafta sonra günlük yaşam temponuza tam anlamıyla dönebilirsiniz.
" } ] }