{ "title": "Burun Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/burun-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 05:50:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Burun ameliyatı, burun içinde ve burun dış görünümündeki sorunların giderilmesi için yapılan estetik operasyonlardan biridir. Kadın ve erkek ayrımı olmaksızın herkese uygulanabilir. Ameliyatın hedefi burnun hem estetik açıdan hem de fonksiyonel açıdan düzeltilmesini sağlamaktır. Yani burun estetik olarak güzel görünmeli, fonksiyonel olarak da nefes almada sorun yaşanmamalıdır.

Burun ameliyatı burnun kemerli yapısının düzeltilmesi, burun ucu düşüklüğünün giderilmesi gibi sorunlarda yapılabilir. Ancak solunumun başlangıcı olan burun yapısında solunum fonksiyonları korunmalıdır. Burundaki estetik yapı oluşturulurken, kişinin isteklerinin estetik cerrah tarafından uygun olanlara yer verilmelidir. Ameliyatta burnun büyüklüğü, güzel görünmesi, şekli kişinin yüzüne uyumlu hale getirilir. Ameliyat sayesinde burun yapısı uzatılabilir, kısaltılabilir, büyütülüp, küçültülebilir. Burun kontüründe değişim yapılabilir, burun delikleri küçültülebilir. Ayrıca burun ucu sivriltilebilir, yuvarlak hale getirilebilir. Burun ameliyatında burundaki kemiklerde, kıkırdak doku ve yumuşak dokularda işlem yapılabilir. İhtiyaç olursa vücutta başka dokulardan parça alınarak kullanılabilir. Eğer burunda solunumu engelleyen ya da zorlaştıran deviasyon yani septum eğriliği benzeri problemler varsa, ameliyatta bunlarda giderilir. Burun ameliyatında yapılacak işlemlerin hepsi, öncesinde hastanın istekleri doğrultusunda estetik cerrah tarafından planlanır.

Burun ameliyatı neden yapılır?

Burun ameliyatının yapılma amacı genellikle yüzde doğal görünümü sağlayacak işlemlerin yapılmasıdır. Tasarım herkese farklı şekilde yapılır. Ameliyatla estetik görünümü olan burun oluşturulmalı ve kişinin burun ameliyatı olduğu başkaları tarafından fark edilmemelidir. Burun yüz estetiğini sağlayan en önemli organdır. Ameliyat sayesinde yeniden şekillendirilmesi mümkündür. Her türlü şekil bozukluğu ameliyatla düzeltilebilir, burunda her işlem yapılabilir. Burun sırtındaki çökme, eğrilik ve kamburluk, iç kıkırdaklarda olan eğrilik düzeltilebilir. Hastanın solunum sorunları varsa bunlarda düzeltilir.

Burun ameliyatı öncesinde neler yapılmalı?

Başarılı bir burun ameliyatı için, hasta ve estetik cerrah iletişiminin doğru kurulması gerekir. Ameliyattan önce hasta beklentilerini ne kadar doğru aktarırsa, estetik cerrah yapılabilir olanları, uygun gördüklerini ortak kararla planlayabilir. Eğer burun ameliyatı burna alınmış darbeden, travmadan ya da solunum problemlerinden yapılmıyorsa, operasyon estetik olarak değerlendirilir. Hastaların ameliyattan önce solunum zorluklarını, sigara alışkanlığını, alerjilerini ve kullanmakta oldukları ilaçları doktora iletmelidir. Ameliyat konusunda endişeleri varsa, bunları da konuşmaları gerekir.

Burun ameliyatı ile kusursuz bir burun oluşturulur mu?

Burun ameliyatı olmaya karar veren kişilerin başlangıçta da burun yapısı mükemmel değildir. Fakat herkesin istediği mükemmel bir burundur. Burun ameliyatı kişilere hayal ettikleri bir burun yapısını değil, burnun eski haline göre olabilecek en iyi görünümü sağlar. Yani oluşturulan burun eski durumuna göre şekillendirilir. Hastanın istediği burun şekli tıbbi olanaklarla yapılamayabilir. Bu yüzden burun ameliyatından memnun kalan kişiler, yapılan değişimleri kabul eden, fazla beklenti içinde olmayan kişilerdir. Yeni burun şeklini beğenen kişiler, ameliyattan elde edilen sonucu sorun haline getirmezler. Ameliyattan önce her şeyi doktoruyla paylaşan, gereken bilgileri alan hastalar, alınan sonuçtan hayal kırıklığı yaşamazlar. Eğer burun yapısında daha önce asimetri sorunu bulunuyorsa, burun ameliyatı sonucunda aynı asimetri burun şeklinde olacaktır. Çünkü ameliyatla burnun iki tarafının oranı eşitlenemez.

Burun ameliyatı nasıl yapılır?

Öncelikle hastanın burun yapısı detaylı şekilde incelenir. Hastanın yüzüne yakışacak, doğal görünüm sağlayacak bilgisayarda özel bir programla tasarım yapılır. Burnun yüzle uyum sağladığı burun şekli belirlenir. Burada kişinin karakterini yansıtacak ve yüzünde zarif bir izlenim verecek burun şekli tespit edilir. Bunu hem hasta hem de doktor uygun görmelidir. Burun ameliyatı genel anestezi altında, yapılacak işlemlere göre yaklaşık 1-4 saat içinde tamamlanır.

Burun ameliyatında hastanın burun deliklerinden kesiler yapılar. Burun içinde, burun sırtı ve burun ucundaki şekil bozuklukları bu sayede düzeltilir. Yeni yöntemler sayesinde ameliyattan sonra fazla şişlik ve morarma olmaz. Çünkü kemik ve kıkırdak dokuda kırma işlemine fazla girilmeden, ince bir işçilikle değişimler yapılır. Ameliyat tamamlandığında hastanın burun deliklerine tampon konur, burun sırtına alçı atel yerleştirilir. Herhangi bir sorun olmazsa hastalar aynı günde taburcu edilebilir.

Burun ameliyatı sonrasında iyileşme nasıl olur?

Ameliyatın ardından oluşan şişlik ve morlukların etkisi 3-4 günde azalır. Hızlı iyileşmeye yardımcı olacak burun ve göz çevresine buz uygulaması yapılabilir. Hastalar yatarken başını yüksekte tutabilir. Ödem ve şişlikler bu sürede geçmezse, bu hastanın cildinin yağlı olmasından kaynaklanabilir. Birkaç gün süreyle hastanın burnundan kanda gelebilir. Bu süreçte hastaların yatak istirahati yapmasına gerek duyulmaz. Hareketlerinde kısıtlama olmaz. Ancak burun her türlü darbeden korunmalıdır. Yeni burun şekli tam olarak 6 aydan önce belli olmaz. Hastaların direkt güneş ışığından sakınması, gözlük kullanmaması gibi önlemler alınmalıdır.
" } ] }