{ "title": "Burun Estetiği Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/burun-estetigi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 13:30:30", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Burun estetiği ameliyatı, burunda oluşan anatomik deformasyon veya sonradan oluşan kaza, düşme, darp gibi travmalar sonucunda oluşan burun eğriliklerini düzeltmek amacıyla yapılan bir estetik operasyondur. Burun estetiği ameliyatı sadeceburundaki eğrilik veya deformasyonları düzeltmek için değil, yüz hatlarına yakışır bir burun olmasını sağlamak içinde yapılan bir operasyondur. Bu operasyon ile burun küçültme, burun büyütme, burun ucu kaldırma, burundaki kemik alınması gibi işlemlerde yapılabilmektedir.

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

Burun kemikleri kol kemiği gibi kalın olmadığı için ameliyat esnasında şekil vermesi çok kolay olmaktadır. Burun kemiğinin inceliği ve yapısı kartona benzediği için kemiği kırmak ya da kemiğe şekil vermek sanılanın aksine daha kolaydır. Ameliyat esnasında yüzle birleşen alt bölümdeki kemikleri kesmek için özel bir çekiç kullanılmaktadır. Bu çekiç sayesinde burnun belli yerleri inceltilerek belli yerlerine nazikçe şekiller verilir. Burun estetiği ameliyatlarında iki teknik uygulanır. Bunlar açık yaklaşım ve kapalı yaklaşım olarak adlandırılır. Her iki tekniğin de hem avantajları hem de dezavantajları bulunur. Fakat popülerlik açısından açık yaklaşım daha fazla tercih edilmektedir. Burun estetiği ameliyatlarında yüzün tam ortasında kemikler ile oynandığı için lokal anestezi tavsiye edilmez. Bu nedenle genel anestezi uygulanarak yapılır. Yaklaşık olarak 2 saat süren bir ameliyattır. Açık yaklaşım ameliyat türlerinde burnun en uç bölgesinde ve burnun iç kısmında kesiler açılır. Ameliyat bu kesiler sayesinde gerçekleşir. Açılan kesiler aracılığıyla burun uç ve iç kısımlarına ulaşılarak gerekli düzeltmeler yapılır. Ayrıca burnun uç ve yukarı kısmındaki kıkırdaklarda oluşan fazlalıklar giderilir, kıkırdaklarda bulunan deformasyonlar tamir edilir. Bazı durumlarda ise kıkırdaklar burna eklenerek burna yeniden şekil verilir. Kemikler birleştirilerek burunda daralmalar gerçekleştirilir. Burun kemerini oluşturan kemikler törpülenir.

Burun estetiği ameliyatından sonra yaşananlar

Burun estetiği ameliyatında daha önceki yıllarda o dönemin teknolojisine uygun aletler kullanıldığı için burun içerisine oldukça uzun ve sıkıntı veren tamponlar yerleştirilirdi. Ameliyat sonrası hastanın tampon ile nefes alamaması iyileşme sürecini güçleştirmekteydi. Teknolojik gelişmeler yaşandıkça günümüzde tamponların boyutları oldukça küçülmüştür. Böylece ameliyat sonrasında hasta kolaylıkla nefes alabilirken tamponların çıkarılma esnasında da hastanın canı yanmamaktadır.

Burun estetiği ameliyatı sonrası, hastalar genellikle aynı gün hastaneden ayrılabilmektedir. Arzu eden hastalar ise ameliyat gecesini hastanede geçirebilirler. Kıkırdağı çevreleyen zarın ve kemiğin altında operasyon yapıldığı ve hastaya lokal anestezi uygulandığı için ameliyat sonrası hissedilen ağrı minimum seviyededir. Ağrının dışında yanaklarda, gözaltı torbasında şişliklerin, göz kapaklarında morlukların oluşması ve üst dudak ve burun çevresinde uyuşukluk hissinin olması gayet normaldir. Şişlikler ve morluklar ameliyattan sonraki yaklaşık 15 gün içerisinde iyileşmektedir.

Burun estetiği ameliyatı sonrası hastalar günlük yaşamlarında bazı durumlara dikkat etmelidir. Örneğin, burna koyulan tamponları yerinden oynatmamalıdır. Başlarını dik tutarak uyumalıdır. Burunu her türlü darbeden korumalıdır. Burna takılan alçı ateli çıkarılmamalıdır, Yaklaşık 2 ay boyunca güneşten korunmalıdır.
" } ] }