{ "title": "Burun Kemik Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/burun-kemik-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 09:31:13", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Burun kemik ameliyatı, son zamanlarda insanların estetik güzelliği geliştirmek amacıyla başvurdukları tıbbi operasyonlardan biridir. Aslında burun kemiğinden kasıt, burnun ön kısmında bulunan kıkırdaktır. Bazı insanlarda gerek darbelere bağlı olarak gerek doğuştan gelen burun kemiği eğriliği, burnun dışarıdan yamuk görünmesine neden olmaktadır. Burun kemik eğriliği deviasyon olarak adlandırılmıştır. Genellikle insanlarda estetik sorunların yanı sıra solunum problemlerine neden olan burun kemiği ameliyatı, hep sağlık sorunlarının önüne geçer hem de kişilerde estetik açısından olumlu etkiler meydana getirir. Bunların yanında burun kemiği ameliyatı, burun kemiği eğriliği nedeniyle ortaya çıkan horlama, farenjit, sinüzit sorunlarının ortaya çıkmasını engellemektedir. Burun kemiği ameliyatında yaş alt sınır ve üst sınır bulunmaktadır. Alt sınır 18 yaş, üst sınır ise 65 yaş olarak belirlenmiştir. Eğer burun kemiği ameliyatı olacak kişi bu yaşların altında ya da üstündeyse, herhangi bir özel durum olmadan ameliyat yapılamaz. Burun kemiği ameliyatı yapılmadan önce kişini bu ameliyata çok hazır olması gerekmektedir. Çünkü bu kişilerde yaklaşık 3 ay boyunca sınırlamalar gelecek ve kişinin burun bölgesi sargı yapılacaktır. Bu nedenle sizin için en uygun anı belirleyerek bu ameliyatı olmanız gerekir.

Burun kemiği ameliyatı öncesi

Bu ameliyat öncesinde yapmanız gereken en önemli şey doktorunuza kulak vermenizdir. Kişilerin yaklaşık olarak bir hafta önceden kan sulandırıcı ilaçların kullanımını sınırlandırması gerekmektedir. Çünkü burun kemiği ameliyatı sırasında ve sonrasında kanama riski oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra burun kemiği ameliyatı olacak kişilerin bir hafta önceden sigara içmeyi bırakması gerekmektedir. Bu durum aslında ameliyat sonrasında da çok büyük önem taşır. Çünkü sigara içerisindeki maddeler ve sigara dumanı, direk olarak enfeksiyon riskinin yükselmesine neden olarak sizleri zor durumlara düşürebilir. Ameliyat öncesinde hastaya uygun kıyafetlerin giydirilmesi sonrasında hasta ameliyata hazırlanır. Ameliyat, doktorun vereceği karara bağlı olarak lokal ve genel anestezi altında yapılır. Genel olarak hastaların rahatlığı açısından genel anestezi altında yapılmaktadır. Ama bazı insanlarda genel anestezi altında ameliyat yapılsa bile kişi bazı sesleri baygınken duyabilmektedir.

Burun ameliyatı sırasında işinin burnuna tampon takılmaktadır. Takılan tampon, bazen burun dışarısına da takılabilir. Bu durum, burnun yapısına ve eğriliğine göre de değişmektedir. Yapılan burun kemiği ameliyatı 30-60 dakika arası sürebilir. Bazı insanlarda burun altında ufak kesiler yapılabilir. Bunun yanı sıra belirtmek isterim ki burun kemiği ameliyatı sırasında kişilerde herhangi bir ağrı ya da sızı meydana gelmez. Sadece ameliyat günü ve daha sonraki birkaç gün küçük kanamalar görülebilir. Bu durum tamamen normaldir.

Burun kemiği ameliyatı sonrası

Burun kemiği ameliyatı sonrasında en önemli şey, kişinin ne olursa olsun burun bölgesine dokunulmamasıdır. Kişinin bu konuda üstüne düşen sorumluluk büyüktür. Kişi en az 2 ay burnuna hiçbir darbe almamalıdır. Burnun içine ameliyat sırasında konulan tamponlar delik olduğu için işi burun kemiği ameliyatı sonrasında nefes alabilecektir. Ameliyat sonrasında hasta hemen taburcu edilebilir. Fakat haftada bir ya da iki haftada bir doktorun isteğine bağlı olarak muayeneler gerekebilir.
" } ] }