{ "title": "Burun Kıkırdak Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/burun-kikirdak-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 11:57:51", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Burun Kıkırdak Ameliyatı, Yüzümüzün tam ortasında dışarı çıkık iki delikli, nefes alma ve koklama organımız olan burun beş duyu organımız arasında en çok çalışan organdır. Burun kıkırdağı burna esneklik vererek, hava giriş ve çıkışına yardımcı olur. Vücudun yaşaması için gereken oksijen akciğerlerde çözünürken çekilen havanın kokusu burunda bulunan sarı bölge tarafından beyne iletilerek anlam yüklenir. Burun kıkırdağında sorun olduğunda Burun Kıkırdak (Deviasyon) Ameliyatı zorunluluk haline gelebilir.

Deviasyon: Burnun içinde orta bölümde kemik kıkırdak yüzeyinin eğikliğine deviasyon denir. Burnumuzun görüntüsünün alnımıza yakın olan kısmı kemik, burun ucuna doğru olan kısım ise kıkırdak yapısındadır. Kıkırdak esnekliği ile birçok işlevi yerine getirir. Burun kıkırdağı eğriliği ise bu sorunların yerine getirilmesine engel olur. Bu durumda sorunu gidermek için çeşitli yöntemler uygulamak gerekir. Deviasyon eğriliğinin düzeltilmesi için cerrahi işlem gerekebilir.

Burun kıkırdağı eğriliğinin sağlığımıza etkisi
Burun kıkırdak ameliyatı öncesi neler yapmamalıyız?

İlaç kullanımı ameliyattan bir hafta önce kesilmelidir, bu ilaçların başında kan sulandırıcı ilaçlar gelmektedir. Bütün ameliyatlar gibi kıkırdak operasyonunda da hijyene önem verilmelidir. Ameliyat başladığı sırada üst solumu yolu rahatsızlıkları olmaması gerekir. Aksi halde hastalığın büyümesine neden olabilir. Burun Kıkırdak ameliyatı ile alt yapının önceden hazırlanması koşuluyla estetik ve nefes yolu ameliyatları aynı anda yapılabilir.

Deviasyonun düzeltilmesi için yapılacak ameliyat nasıl yapılır?

Burun ameliyatlarının yüzde 95'i burun içi kesiler yapılarak yapılır. Bu yönteme kapalı teknik denir. Burnun dışarıdan bakıldığında estetik açıdan kötü görünen bir kısmı var ise estetik cerrahi işlemleri başlatılır, burun alt orta bağ dokuları kesilerek burun kaldırma ya da istenilen işlem ne ise hekim tarafından uygulanır. Burun altından kesi yapılarak yapılan uygulama açık teknik adını alır. Kural olarak 18 yaşından küçüklere uygulama yapılmaz, fakat sağlığı tehdit eden bir durum var ise velisinin izni alınarak yapılabilir.

Ameliyattan sonra burun içinde kullanılan tamponlar ile nefes alınır mı?

Burun ameliyatlarında eskiden kullanılan klasik tamponlar kullanılmamaktadır, bu tamponlar ile hasta günlerce ağzından nefes alırken sağlığının bozulmasına neden olabiliyordu, fakat günümüzde hastanın ameliyat sonrası hem tampon görevi gören hem de nefes almasına engel olmayan tamponlar geliştirildi, silikon tamponların ortasında bulunan delikler sayesinde hasta nefes alabilmektedir, bu tamponlar pansuman için çıkarılırken hastaya acı vermeyen bir sistemle tasarlanmıştır.

Deviasyon ameliyatı sonrası dikkat etmemiz gerekenler
" } ] }