{ "title": "Burun Kırığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/burun-kirigi-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 22:03:09", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Burun Kırığı Ameliyatı, Yüz bölgesinde bulunan burun, esnek bir yapıya sahip olmasına rağmen dışarıdan alınacak bir darbeye karşı oluşan şiddetin etkisi ile çatlak ve bu çatlakların daha büyük bir etki ile kırıklar oluşabilmektedir. Bur kırıkları Uzman bir hekim kontrolüyle iyi bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Burun kırığı nedeniyle iyi oturmamış bir burun yapısında rahat nefes almama gibi sorunlar oluşmakla birlikte dış görünüşte bozukluklar görülebilir. Yapılan araştırmalar neticesinde burun kırığının yerine kısa süre içerisinde oturmaması halinde kırıksı yapının kaynayarak dış görünüş ve nefes alışverişinin olumsuz düzeyde etkilemektedir. Burun kırığına maruz kalan biri sıcağı sıcağına müdahale edildiği takdir de erken dönemde kırık yerine oturarak lokal anestezi yardımıyla burun sabit bir şekilde eski yerine sabitlenebilir.

Burun Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dış etkenler ile kırılan burun Uzman hekimin müdahalesi ile yerine oturtulur. Lokal anestezi ile burun kırığı ameliyatı yapılacak bölge uyuşturulur. Burada kırık bölge oturtulduktan sonra tekrardan yerinden oynamaması için kemik stabilize edilir ancak kırık ciddi boyutta bulunmakta ise tampon içeren burun kemiği, burun çatısı altında sabitlenir. Erken zaman aralığından burun kırığı düzeltildiyse 5-7 gün kadar alçı içerisinde tutularak kemik yapısının kaynaması sağlanır. Burun bölgesine darbe alan biri sıklıkla burnum kırıldı mı diye sorar ancak burunda kırık olup olmadığı ancak darbeyi alan kişinin rahatsızlanmasıyla anlaşılır. Darbe sonucunda ciddi anlamda kanama, şekil bozukluğu gibi nedenler kırığın oluşmasında oldukça önemli belirtilerdir. Burun kırılması sonucunda burunda morarma ve kızarıklık gibi durumlar ortaya çıkar. Zaten ciddi anlamda oluşan kanama, morluk ve kızarıklık halinde Uzman hekim kırığın bulunduğu bölgeye operasyon düzenler. Burun bölgesi çocuklarda sessiz ve sinsi şekilde ilerler. Burun kemiği ne denli dayanıklı ve sert olursa olsun kırılma sonucunda tıkanıklar oluşur. Eğer kişinin yüzünde ciddi bir darbe almayarak çatlak varsa hemen ameliyat gerçekleşmez, doğal olarak burnun kaynaması beklenir ancak eğer kırık parçalı kırık ise erken dönem içerisinde anestezi altında ameliyata ihtiyaç duymaktadır. Burun kırığı ameliyatında yapılan ameliyat sonrası iyileşme süreci 3-6 ay gibi uzunca bir zaman aralığı almaktadır. Bu zaman diliminde ancak burun fonksiyonu tam anlamıyla görevini yerine getirerek kişi sağlığına kavuşur.

Burun Kırığı Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Ciddi bir rahatsızlıkla burun kırığı tedavi edildiği takdirde burun kemiği alçıya alınarak yaklaşık 7 gün içerisinde normale döner ancak ciddi bir kırık durumu söz konusu ise iyileşme süreci 10-12 gibi bir zaman aralığını alır. Burun kemiğinin düzgün kaynaması ve başka bir kısım travmaları önlemek amacıyla bandaj gibi uygulamalar sağlanır. Burun bandaj ile sarıldıktan sonra bu dönemde hasta daha fazla dikkatli olmalıdır. Bu dönemde kişi yeni ameliyat geçirdiğinden dolayı burun bölgesini başka yerlere vurmamalıdır. Yatarken başını normalden daha fazla yukarıda tutmalı ve yastık bölgesinde yüzü koyun yatmamalıdır. Burun bölgesi alçının ıslatılmamasına özen göstererek sıcak ve soğuk ortamlardan uzak durmalıdır. Bu dönemde banyo gibi ihtiyaçları yaparken burun ıslatılmamalı ve sadece burun yıkanarak alçı 5-7 günden önce çıkartılmamalıdır. Burun kırığının kolay kaynaması amacıyla koyulan alçı uzun süre durmasında fayda bulunmaktadır.

Burun Kırığı Sonrası Beklenmeyen Durumlar

Uzman hekimlerce yapılan kırık tedavilerinde bazı durumlarda hastanın dikkatsizliği nedeniyle burun tekrardan darbe almasından kaynaklı olarak kaynama gerçekleşmez veya ani hareketlerden dolayı burun kırığı yanlış kaynayarak nefes alışverişini olumsuz etkiler bununla birlikte burun yanlış kaynadığından dolayı görüntü bozukluğu oluşur. Bazen kırık yerine oturmadığından dolayı burunda tekrardan şişme, kanama ve morluk gözükür böylesi durumlarda konu Uzman hekime bildirilerek Uzman hekimin uygulayacağı ilaç ve tedaviler harfiyen yapılmalıdır.
" } ] }