{ "title": "Bypass Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/bypass-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 08:40:16", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bypass Ameliyatı, atar damarların tıkandığı durumlarda uygulanabilen cerrahi tedavi yöntemlerinin genel adıdır. Bypass ameliyatı, kişinin atar damarında tıkanma ya da daralma ortaya çıkmış ise bu damarlar vücuda yeterli oranda kan taşıyamaz ve bu durumda tıkanan ya da daralan damar ve vücudun farklı bir bölgesinden alınan damar ile köprü durumu oluşturularak vücudun kan ihtiyacının karşılamasını sağlamak için yapılır. Bypass ameliyatında genellikle sol göğüs atardamarı, kol atardamarı ve bacak atar damarı uygun görülür. Bu damarların bulundukları bölgeden çıkarılması hastada hiçbir işlev bozukluğuna neden olmaz.

Bypass ameliyatı nasıl yapılır?
Bypass ameliyatı ve sonrası

Bypass ameliyatında hastanın ameliyat için gerekli olan tetkikleri yapıldıktan sonra hastaya anestezi uygulanır ve hastanın göğsünün ortasına bir kesik açılarak göğüs kemiği ayrılır. Bu işlemden sonra kalp belirli bir süre durdurulabilir. Bu durumda hastada solunum ve dolaşım sistemleri kalp, akciğer cihazları sayesinde gerçekleştirilir bu cihazlar kana oksijen ve kanın vücuda pompalanmasını işlemini görür. Göğüs, kol ya da bacaklardan alınan damarlar kalbin tıkalı ya da daralmış olan damarının olduğu yerin aşağı kısmına koroner artere dikilir. Dikme işlemi bittikten sonra hastanın göğüs kemikleri oldukça sağlam tellerle birbirine bağlanır ve kesilen deri tekrar dikilir. Ameliyat süresi hastanın durumuna göre 2-4 saat arasında değişebilir. Hastalar baypas ameliyatından sonra bir gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hastanenin özel odalarına alınır ve yaklaşık bir hafta kadar takip edildikten sonra evine taburcu edilir.

Bypass ameliyatı sonrası, hastanın yaklaşık 3-4 hafta boyunca kendine dikkat etmesi gerekir Çünkü bu dönemde hastanın göğüs kemiğinin iyileşmesi devam eder. Bu zaman zarfında hastaların yatma, oturma ve kalkma gibi hareketlerine özen göstermesi gerekir. Bypass ameliyatı sonrasında hastaların bazılarında solunum sıkıntısı ve öksürük durumu görülebilir. Bu gibi durumlarda hasta bazı egzersiz hareketleri ile rahatlayabilir. Bypass ameliyatı olan kişilere şeker hastaları haricinde ağır bir diyet programı uygulanmaz. Baypas ameliyatı olan kişiler taburcu edildikten sonra sık sık kontrole gitmeli, sigara ve alkol kullanımını bırakmaları ve kilo alımına dikkat etmeleri gerekir. Bypass ameliyatı olan kişiler ameliyattan yaklaşık 1 ay sonra normal hayatlarına ve günlük aktivitelerine geri dönebilirler.
" } ] }