{ "title": "Çapraz Bağ Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/capraz-bag-ameliyati-5458.jpg", "date": "21.01.2024 01:08:13", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Çapraz arka bağ ameliyatı, Çapraz bağlar ön çapraz bağlar ve arka çapraz bağlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Fakat en sık karşılaşılan ön çapraz bağ sorunlardır. Çünkü ön çapraz bağlar arka çapraz bağlara göre daha çabuk yaralanabilmektedir. Bu bağlar diz yapısının normal işlev görebilmesi açısından önem taşımaktadır.

Özellikle spor esnasında oluşan ve sporcuların 4 haftadan daha uzun zaman zarfında spordan uzaklaştıran yaralanmalar arasında ön çapraz bağ yaralanmaları ilk sırada gelmektedir. Ön çapraz bağlarda oluşan yaralanmaları iç menisküs ve iç bağ yaralanmaları izlemektedir. ABD'de yılda yaklaşık olarak 200 bin ön çapraz bağ yaralanmaları görülmektedir. Halkın spora olan ilgisi arttıkça bu sayıda artış göstermektedir. Net bir veri olmamakla birlikte yurdumuzda yıl içerisinde 3 bin civarında ön çapraz bağ yaralanması yaşandığı tahmin edilmektedir.

Ayağın yere basarken, bedenle birlikte dizin bir yöne dönmesi en fazla karşılaşılan yaralanma şekli olarak karşımız çıkmaktadır. Örneğin özellikle bayların çokça oynadıkları futbolda bu yaralanmalara sıkça rastlanmaktadır. Yani halı sahada futbol oynarken, hareket ettirilen bacağın değil de yerde sabit duran bacağın üzerinde bedenin dönmesi ile bu yaralanmalar gerçeklemektedir.

Her Ön Çapraz Bağ Yaralanması Ameliyat Edilmeli midir?

Her hastaya cerrahi müdahale önerilmemektedir. Cerrahi müdahale cerrahın onayına ve hastanın durumuna göre verilmektedir. Genel olarak hasta olan kişinin yaşı ne kadar genç ise yani 35 yaşın altında ise cerrahi müdahale ihtimali yükselmektedir. Çünkü hem yaş gereği hem de fiziksel aktiviteler bakımından gençler daha duyarlı olduklarından operasyonun neticesindeki aşamada daha şanslı olmaktadırlar. Aslında kişinin yaşı kaç olursa olsun aktif bir biçimde sporla uğraşan biri ise cerrahi operasyon ilk yaralanma esnasında tercih etmeniz gereken ve dizin sağlıklı haline dönmesine yaralı olabilecek bir uygulamadır.

Hemen Ameliyat Olunmalı mı?

Bazı özel sporcuların haricinde, cerrahi operasyon neticesinde oluşabilecek birkaç komplikasyon oluşma riskini düşürmek için, ameliyatı kimi durumlar oluştuğunda yapmak uygun görülebilmektedir. Bu uygulamaya hastanın ilk muayenesinde karar verilmelidir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için hastanın;
Hatta bu uygulamaların oluşabilmesi için pek çok hasta operasyondan evvel fizyoterepi uygulamasına başvurmaktadır.

Çapraz Bağ Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Ön çapraz bağ ameliyatı diz eklemini açmadan uygulanmaktadır. Kopmuş olan bağın yerine dizin etrafından alınan ve tıpta greft denilen tendonlar yerleştirilmektedir. Operasyon yaklaşık olarak 45 dakika kadar sürmektedir. Bu operasyon esnasında diz içerisinde daha farklı sorunlar var ise operasyonda bu yaralanmalara da müdahale edilmektedir.

Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

Bu ameliyat tecrübeli kişilerce yapıldığı sürece komplikasyon oluşma ihtimali düşüktür. Bu uygulama ile hastanın sağlık durumunu belirleyen en önemli faktör, çapraz bağ yaralanmalarına eşlik eden menisküs ve kıkırdaktan yaralanmalarının bulunmasıdır. Genel olan operasyon risklerinden başka, iyi bir uygulama yapılmış olsa bile, bu operasyona has küçük oranlarda enfeksiyon, kan pıhtısı oluşumu ve bağın kemiğe iyileşmesinde yeterli olamama gibi bazı durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Ameliyat neticesinde de kişi dizini kullanırken özenli davranmalıdır. Yani kişi dizinin operasyon geçirmiş bir diz olduğunun bilincinde olarak hareket ettirmesi gerekmektedir. Spor yapmıyor ise başlamalı ve vücuda fazla kilo yüklememeye özen göstermelidir. Ortalamaya vuracak olursak %8-10 oranında yaralanmaların tekrar yaşanma riski vardır.

Operasyondan Ne Kadar Zaman Sonra Yürünebilir?

Ameliyatın ertesi gününde kişi çift Kanedyen değnek ile dayanıklılığı oranında yük bindirerek yürümeye başlayabilir. Masa başı bir işte çalışıyor ise 4-7 gün arasında işine tekrar dönebilmektedir. Eğer araç kullanması gereken bir işte çalışıyor ise 3 hafta kadar sonra işine dönüş yapabilir. Operasyondan sonra muhakkak fizyoterepi yardımı alınmalıdır. Hasta fizyoterapi uygulaması ile 2. Haftanın sonunda bir değnekten yardım alarak, 3. Haftanın ardından ise değneksiz yani desteksiz olarak yürümeye başlayabilir.
" } ] }