{ "title": "Çene Kisti Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/cene-kisti-ameliyati-2411.jpg", "date": "19.01.2024 01:58:18", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Çene Kisti Ameliyatı, Ağız sağlığının korunmasında dikkat etmeyen kişilerde ağırlıklı olarak görülen bu rahatsızlık bazen de baskın genlerin etkisiyle kalıtsal etkenlerden kaynaklı olarak bireylerde gözükmektedir. Kist oluşumunda çene kemiği içerisinde bulunan patolojik boşluklar sıvı veya yarı sıva materyaller ile dolu bulunmakta olan patolojik boşluklardır. Çoğunlukla çene kemiğinde gözüken bu kist çeşidi bazen ağız ve yüz bölgesinde bulunan yumuşak dokular üzerinde görülmektedir. Çene kisti yapılan araştırmalar neticesinde sinsice hissettirmeden yayılan bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlık türü müdahale edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Çene kisti rahatsızlığı gözlemlenen bir kişide yüz bölgesinde sürekli devam eden ağrı ve şişliklerle birlikte alt dudak üzerinde uyuşukluk gibi belirtiler gözlemlenir. Bu kistin zamanla büyümesi ile ciddi anlamda sinirlere baskı yaparak şişkinlikler kişinin yemek yemesini, su içmesini engellemektedir.

Çene Kisti Ameliyatı Öncesi Tedavi Yöntemi

Yüz bölgesinde aşırı ağrılar ve şişkinlikler bu rahatsızlığın oluşmasında oldukça ciddi rahatsızlık belirtileridir. Kimi dönemlerde bu kistin ilerlemesi ile kişinin alt dudakları üzerinde uyuşukluk ve kistin ilerlemesi ile sinirin uygulamış olduğu baskı ile çene kemiği ve çene üzerinde ağrılar gittikçe artmaktadır. Ağız içinde bulunan yumuşak doku çeşitli etkilerden kaynaklı olarak tükürük bezi kanamaları tıkanıklığı ile alt dudak üzerinde küçük veya büyük şişlikler şeklinde gözlemlenir. Bazen çene kisti dil altı üzerinde ranula denilen yapının oluşmasına neden olmaktadır. Çene kemiği veya yumuşak doku kisti tedavisi ilk etap da ilaç tedavileri ile çözümlenmeye çalışılır. İlaç tedavileri ile çene üzerinde oluşan kist şeklindeki kitlenin zamanla yok olarak kaybolduğu gözlemlenir böylelikle ağız içerisinde ve dudak ile dil bölgesindeki beyaz baloncukların yok olduğu görülür. Kimi durumlarda çene kemiği kisti tedavi edilmez ise yüzdeki şişlikler ile iltihap akıntısıyla birlikte yüz dokusunda sertleşme görülür. Bazı durumlarda bu rahatsızlık ilaç tedavisi ile yapılmaz böylesi durumlarda çözümün ancak ameliyat yöntemi ile gerçekleşeceği aşikardır.

Çene Kisti Ameliyatı Operasyonu

Yapılan ilaç tedavilerinin sonuçsuz kalması ile kist zamanla daha fazla büyüyerek ağız ve çene bölgesinde şişlik gözlemlenir. Böylesi bir durumda ağız içinde ve çene bölgesinde bulunan kistler ameliyat yardımı ile bulunduğu bölgeden torbası ile çıkartılarak, kistin çıkartıldığı bölgede enfeksiyon oluşmaması için bir kısım ilaç ve enfeksiyona karşı spreyler sıkılarak yara bölgesi kısa zaman içerisinde toparlayarak, yüz bölgesi üzerindeki şişlikler kısa süre içerisinde diner. Çene bölgesinde çıkartılan kist, torbası ile alındığından kaynaklı olarak kendisini yenilmez ancak bazı durumlarda ufak bir parçanın bulunması zamanla yenilediği gözlemlenmiştir. Ancak Uzman hekimler sayesinde bu ameliyat doğru yapılarak hasta kısa süre içerisinde sağlığına kavuşur. Çene kisti ameliyatı ciddi bir operasyon olup erken müdahale edilmediği takdir de çene kemiğinin kırılmasına neden olarak iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin oluşmasına neden olabilirler.

Çene Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu operasyon ciddi bir operasyon olduğundan dolayı ameliyat sonrasında kişi ağız sağlığına dikkat etmelidir. Sert olan besinlerden kaçınarak, sıvı ve yumuşak gıdalar tüketmeye dikkat etmelidir. Ameliyat sonrasında sertleşen ağız bölgesinde yanak ve dudak çekme gibi hareketlerden kaçınmalıdır. Operasyon sonrasında çene fazlaca yorulmamalı, sürekli konuşulmamalıdır. Çene kisti ameliyatı sonrasında ağız bölgesinin bulunan salgılardan kaynaklı olarak bazen bakteriler rahatlıkla yayılarak çoğalır. Bu mikropların yayılmaması için Uzman hekimin vermiş olduğu antibiyotik ve ilaç tedavileri harfiyen yapılmalıdır. Beklenmeyen bir şişlik ve iltihap akıntısı halinde oluşacak ağrıların acilen Uzman hekime bildirilerek uygun tedavilerin yapılmasına azami dikkat etmek gerekmektedir.
" } ] }