{ "title": "Delik Kalp Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/delik-kalp-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 17:02:56", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "
Delik kalp ameliyatı, kalp denilince akla ilk gelen doğuştan kalp delik mi yoksa daha sonradan mı oldu bunu araştırmak gerekir. Ayrıca kalp deliği ne kadar büyük ve tam anlamıyla kalbin neresinde, kimi delik kalbe hiç zarar vermeyebilir anne karnında oluşan bebeklerdeki kalp deliği çoğu zaman doğumdan belli bir süre sonra kendiliğinden kapanır. Kanayan kalp deliği sorun yaşatır. Delik olan kalp akciğerlere normalinden fazla kan gitmesini sağlar. Bu gibi durumlarda akciğerin yapısı bozulur ve gerginleşmesine sebep olur. Çağımızda insanlar genellikle ağrıları olmadan doktora gitmezler hatta kalbine baktırmayı hiç kimse düşünmez. Oysaki şikâyet bile olmadan gitmemiz gerek. Ağrı şikâyetlerimiz yaşam kalitemizi düşürür. Delik olan kalp çok büyük ise ameliyatla kapatılır. Ayıca beyine ve farklı organlara pıhtı gidebilir. Bazı ameliyatlara genel anestezi olmadan işlem yapılır. İğne ile kasıktan girilerek bir yolla oluşturulur, bu yol aracılığı ile iki disk yardımıyla kapama cihazları yerleştirilip delik kapatılır.

Ameliyatsız delik kapama 30-180 dakika arası sürer. Ameliyat izinin ne kadar olacağı doktorla konuşulmalıdır. Kalbi delik olan hastaların ilaç kullanması faydasızdır. Bu gibi durumlarda doktorun yardımına ihtiyacımız vardır. Ameliyatlarda genelde cerrah sağ kulakçıktan kalbi açar deliği görür ve dikerek veya yama yaparak kapatır. Kalbin dört odacıktan oluştuğunu hemen hemen herkes bilir. EKG ile yapılan basit bir araştırma kalbin ne durumda olduğunu size gösterir. Kalbin delik olması aslında ilk duyulduğunda her ne kadar korkutucu gelse bile basit yöntemlerle kardiyoloji doktorları kolay ve kısa süreli operasyonlarla işi çözebiliyorlar. Bu demektir ki ameliyattan korkulmaması gerekmektedir. Ameliyatta kullanılan yama hastanın kendi kalp dışı zarı direk olarak veya bir kimyasal madde ile muamele edilir. Bu ameliyat hastanın göğsünün ortasında kaburgaları birleştiren halk dilinde iman tahtası kemiği kesilerek yapılmaktadır. Son yıllarda cerrahi metotlarda gelişmeler oldu ameliyat teknikleri ve yeni yöntemlerde gelişti hasta uyutulmadan kesilmeden özel araçlarla delik olan yer kapatılıyor. Ameliyat sonrası her hastalıkta olduğu gibi ameliyat yeri enfeksiyon hasta günlük hayatta fiziksel açıdan normale döner. Ameliyat sonrası ilaç kullanmaya gerek yoktur.
" } ] }