{ "title": "Dermoid Kist Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/dermoid-kist-ameliyati-169.jpg", "date": "19.01.2024 21:46:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Dermoid kist ameliyatı, dermoid kist, daha çok yumurtalıklarda meydana gelen ve özellikle erişkin kadınlarda rastlanan bir kist türüdür. Kisti diğer kislerden ayıran özellik içerisinde saç, kıl, diş ve tırnak gibi dokuların oluşmasıdır. Daha çok sağ yumurtalıkta oluşum gösterse de sol yumurtalık ve her iki yumurtalıkta da görülme olasılığı vardır. Dermoid kist 3 milimden 30 santime kadar ulaşabilen boyutlarda görülebilir.

Dermoid kist tedavi edilmediği takdirde bazı komplikasyonlara yol açabilir. Rüptür, torsiyon, enfeksiyon dermoid kistin neden olabileceği komplikasyonlar arasındadır. Ayrıca kistin kansere dönüşme riski de vardır. Torsiyon gelişimi dermoid kistlerde çok sık rastlanan ve ciddi bir komplikasyondur. Ağır bir yapıya sahip olan kist yumurtalıklar etrafında dönerek torsiyona neden olabilir. Torsiyon nedeniyle ciddi anlamda şiddetli ağrılar yaşanır. Kistin boyutu ne kadar büyükse torsiyon gelişme olasılığı yüksektir. Rüptür, kistin patlaması olarak tanımlanır. Torsiyona bağlı ya da tamamen kistin durumuna bağlı olarak gelişebilir. Rüptür birdenbire gelişir ve hastada şok etkisi yaratır. Enfeksiyon dermoid kistlerde nadir görülebilecek bir komplikasyondur. Kanser riski ise yaklaşık %1-2 civarında görülür. Dermoid kist kansere dönüşmüşse hastanın hayatta kalma şansı sadece beş yıl kadardır. Bu süre de %15-30 arasında değişir. Dermoid kişin neden dolayı oluşum gösterdiği henüz tam olarak bilinmemektedir. Kadınlarda yumurtalık erkeklerde ise testislerde gelişen dermoid kistlere özellikle üreme çağında olan kişilerde rastlanır. Yumurtalık ve testisler haricinde kuyruk sokumunda da gelişebilen bir kist türüdür.

Dermoid kist ameliyatı nasıl yapılır?

Dermoid kist ultrason, röntgen gibi herhangi bir tetkik anında tesadüfen tespit edilir. Bununla beraber hastada idrar zorluğu, dışkılama güçlüğü, şiddetli karın ağrısı ve uterik kanama varsa ve bu şikâyetlerden dolayı doktora başvurmuşsa gerekli tetkikler yapılarak dermoid kist tanısı konulabilir. Dermoid kist tespit edildiğinde direk ameliyat yapılması gerekir. Çünkü ilaçla tedavisi mümkün olmayan bir kist türüdür.

Dermoid kist ameliyatı laparoskopi ya da açık ameliyat tercih edilerek yapılır. Tercih edilen yöntemlerle kist bulunduğu yerden çıkartılır. En çok tercih edilen yöntem laparoskopi yöntemidir. Hastada laparoskopiye engel bir durum söz konusu değilse laparoskopi ile güvenli bir biçimde kist alınır. Laparoskopi yönteminde minik bir kesi ile kistin bulunduğu bölgeye inilir. Açılan kesikten kist çıkartılır. Laparoskopi tekniği hem kistin tanısı hem de tedavisi için uygulanır. Hasta ve doktor için hem güvenli hem de konforlu bir ameliyat tekniğidir. Bazı durumlarda kist ile yumurtalıklarda alınabilir. Laparoskopi tekniği ile kiste ulaşıldığında kistin içerisindeki dokular ve kist alınarak inceleme için laboratuvara gönderilir. Detaylı bir inceleme sonucu kistin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı tespit edilir. Genelde iyi huylu olan dermoid kistler ameliyatla alındıktan sonra %4 oranında tekrar gelişebilir.

Dermoid kist ameliyatı sonrası

Dermoid kist ameliyatları ile yumurtalıklarda alınmışsa hastanın en az 3 gün boyunca yatarak dinlenmesi gerekir. Bu süreç hastalığın şiddetine göre daha uzun olabilir. Ameliyat genellikle laparoskopik yani kapalı ameliyat ile yapıldığı için hastanın iyileşme ve günlük yaşama dönme süresi daha kısa olur. Bu nedenle kist ameliyatlarında genellikle kapalı yöntem tercih edilir. Kist ameliyatından sonra kadının normal adet döngüsünde bir değişiklik yaşanmaz. Ameliyattan yaklaşık 25-30 gün sonra kadın adet görmeye başlayabilir.
" } ] }