{ "title": "Dil Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Dil-Ameliyati-61.jpg", "date": "19.01.2024 04:07:56", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Dil ameliyatı, dilin alt kısmında bulunan bağların kesilmesi olayıdır. Bu sebeple dil bağı ameliyatı olarak da bilinir. Dil bağı, dilin alt yüzeyi ile ağız tabanı arasında olan ve dile dik uzanan bir katmandır. Dilin öne ve yukarı doğru hareketini sınırlamaktadır. Bu bağın kısa ve kalın olması durumunda dil, ağız tabanına yapışık hale gelmektedir. Bu sorunun çözümü için dil ameliyatı yapılır. Dil ameliyatı genellikle kliniklerde lokal anestezi altında basit şekilde yapılmaktadır.

Dil bağı, yetişkin insanlar dışında bebeklerde de görülmektedir. Bu sorun bebeklerin emme esnasında zorluk çekmesi ve terlemesine yol açar. Bebeklerde dil ameliyatı dilin çok gelişmemiş olmasından daha basit operasyonla halledilebilir. Yetişkinlerde bağın kalınlaşması nedeni ile lokal anestezi her zaman yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda genel anestezi yapılır. Bazı doktorlar muayenehanede hastayı teşhis eder etmez basit şekilde bu operasyonu gerçekleştirmektedir. Operasyon, uygun bölgenin iğne ile uyuşturulması ile başlar. Daha sonra bir makas veya jilet yardımı ile ufak kesiklerde yapılır. Lokal anestezi etkisi bitmeden işlem çoktan bitmiş ve iyileşme sürecine girmiş olur. Anestezi etkisi geçtikten sonra bir süre konuşurken aşırı ağrılar olabilir.

Dil Ameliyatı Avantajları
Dil Ameliyatı Sonrası Sık Karşılaşılan Sorunlar
Dil ameliyatından sonra bir süre ağrı kesicilerin alınması ağrıların azalması için gerekli olabilir. Dil ameliyatından sonra dilin bir süre kullanılmaması sebebi ile iyileşme ile doktorunuzun verdiği dil egzersizleri harfiyen uygulanmalıdır. Dil ameliyatı, ağız içinde olduğu için iyileşmesi kısa süren ameliyatlardandır. Çok kısa sürede normal yaşantıya devam edilmektedir.
" } ] }