{ "title": "Diş Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/dis-ameliyati(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:03:16", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Diş Ameliyatı, sıklıkla diş köklerinde ve diş etlerinde meydana gelen sorunlardan ötürü yapılması gereken bir ameliyat türüdür. Bunun yanı sıra 20'lik diş adı verilen dişlerin düzgün bir şekilde çıkmaması sonucunda problemin giderilmesi adına da yapılabilir. Diş ameliyatını yapabilmek için iki farklı çözüm yolu vardır. Bunlar arasında en bilineni lokal anestezidir. Fakat bazı olaylarda ise hasta için açık ameliyatta daha ideal görülebilir. Her ameliyatta gözlemlendiği gibi diş ameliyatında da rahatsızlık görülen hastanın sağlık durumları göz önünde bulundurulur ve ameliyat öncesinde ise hastadan birtakım tetkikler istenilir.

Diş Ameliyatı öncesinde yapılması gerekenler

Diş ameliyatı öncesine yapılması gereken şeyler içinde, mutlaka meydana gelmiş olan bir ameliyatınız bulunuyor ise ya da herhangi bir rahatsızlığınız varsa bu konuyu Uzman hekiminize belirtmenizde fayda var. Uzman hekiminizin sağlık durumunuzdan bilgisinin olması halinde sizin adınıza daha uygun bir ameliyat şekline karar verecek ve ameliyatın öncesi için kullanmanız şart olan ilaçları tekrardan gözden geçirecektir.

Ameliyat öncesi yapılması gerekenler arasında hastadan diş filmi çekilmesi istenir ve ameliyat bu diş filminin değerlendirmesi neticesinde planlanır. Ameliyat öncesinde ağzınıza gargara yapmanız amacıyla bazı sular verilecektir. Kesinlikle verilen bu sular yardımı ile ağzınızı temiz bir biçimde gargara yapmalısınız ve dişlerinizi de çok dikkatli bir biçimde fırçalamalısınız. Bunu yapmanız sizin ameliyat sonrasında meydana gelecek enfeksiyonlara karşı da koruyacağını söyleyebiliriz. Ameliyat öncesi kesinlikle sigara ya da alkol almamanız gerekmektedir. Hastaya diş eti ameliyatı uygulanacak ise önce hastanın o an ki yaşı göze alınır ve ondan sonra hemen dokulara bakılır. Eğer hasta yaklaşık olarak 13 yaşında ya da 13 yaşından daha da küçük ise ameliyat öncesi uygulamalarda ilk planda incelemeye tabi tutulur.

Diş ameliyatı yapılması için herhangi bir gün verildiğinde, ameliyattan yaklaşık birkaç gün öncesinde aspirin ya da kan sulandırıcı etkiye sahip olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Diş Ameliyatı sonrasında yapılması gerekenler

Ameliyatın hemen ardından her ameliyatın ardından olduğu gibi biraz sızılarınız olabilir. Bu ağrılarınızı azaltabilmek adına birtakım ağrı kesicilerden yararlanabiliriz. Ameliyat sonrasında ameliyatın yapıldığı hafif dereceli kanamalar gözlenebilir. Doktorunuzun belirttiği bir şekilde tampon uygulamanız da sizin adınıza yararlı olacaktır. Diş ameliyatının yapıldığı alandan yanak kısmına doğru ilerleyen şişmeler meydana gelebilir. Bu şişlikler yaklaşık olarak birkaç gün içinde birdenbire kendiliğinden yok olacaktır.

Yemek yerken ya da su içerken birtakım hafif sızılar yaşamak mümkündür. Bu acıları dindirmek amacıyla çok soğuk olan ya da çok sıcak birtakım yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Uzman hekiminiz size ameliyatın hemen ardından nasıl bir şeklide beslenmeniz gerektiği konusunda da bir beslenme listesi sunabilir. Buna uymanız sizin yararınıza olacaktır. Aksi halde diş ve diş etinizde olumsuz birtakım sorunların tekrardan meydana gelmesine ya da yeni sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilirsiniz.

Ameliyat sonrasında yapılması gerekenler arasında kesinlikle dişlerinizi fırçalamak olacaktır. Çünkü diş ve diş eti temizliğinin yapılması sizin için daha yararlı olacaktır. Aynı zamanda da rahatsızlığın yeniden meydana gelmesini de önlemiş olursunuz. Ancak diş temizliği sırasında kesinlikle dişlerinizi zedelememeniz gerekir. Aksi halde olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.
" } ] }