{ "title": "Diş Eti Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/dis-eti-ameliyati(1).jpg", "date": "20.01.2024 08:04:43", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Diş Eti Ameliyatı, iş eti hastalığında en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Diş yüzeyi temizliğinde diş yüzeyine yapışan tatar ve plağın alınmasıdır. Aslında bu tedavi düşünüldüğü gibi diş yüzeyine yapılmaz. Diş eti çizgisinin altında kalan alana yapılır. Plak dediğimiz yapı sert yüzeylere yapışır. Bu nedenle bu bölgeye kök düzleştirme işlemi uygulanır. Kök düzleştirme işlemi ile tatar da düzleştirilmiş olur. Plak ise yapışkan bir maddedir. Bu madde bakteri ile doludur ve dişe çok büyük zarar verir. Plak da zamanla sertleşir. Plağın sertleşmiş haline kalkulus adı verilir.

Bakteriler her yerde birçok hastalığa yol açtığı gibi dişlerde de birçok hastalığa sebep olur. Plak bakterilerin dişe daha kolay yapışması için diş etine engebeli bir yapı oluşturur. Diş kök temizliği bu durumu engellemek için yapılır. Diş eti hastalığının ilk aşamalarında bu tedavi uygulanır. Eğer hastalık çok ilerlediyse Diş Eti Ameliyatına başvurulur.

Diş Eti Ameliyatı Nasıl Teşhis Edilir?
Eğer bu gibi durumlar ile karşı karşıya iseniz diş hekimine gitmeniz önerilir. Yukarıda da anlattığım gibi poliklinikte tedavi ile de geçebilir. Fakat bu durumlar ilerlemiş ise doktorunuz ameliyat olmanız gerektiğini söyleyecektir. Diş Eti Ameliyatı en fazla bir saat sürmektedir. Ameliyatta lokal anestezi uygulanır ve bu durumda siz hiçbir şey hissetmezsiniz. Ameliyata iki diş hekimi ve bir asistan girmektedir. Ameliyatın en zorlayıcı bölümü sekiz ile on adet iğnenin çeneye vurulan kısmıdır. Çenenin arka ve ön kısmına bu iğneler vurulur. Uyuşma gerçekleştikten sonra diş etindeki iltihap temizlenir ve diş etine dikiş atılır.

Diş Eti Ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Asıl zorluk ameliyattan sonraki dönemdir. Ameliyattan sonra on gün hasta sert şeyler yiyemez. Sulu şeyler yemesinde fayda vardır. Çok sıcak veya çok soğuk içeceklerde içmek yasaktır. Ameliyat sonrası antibiyotik kullandığından hasta alkol kullanamaz. Hasta sigara kullanıyor ise on gün sigara içilmemelidir. Dikişler alındıktan sonra yani iyileşme süreci geçtikten sonra dişlerinize daha çok özen gösterilmelidir. Özel fırça ve diş fırçası alınmalıdır.
" } ] }