{ "title": "Dış Gebelik Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/dis-gebelik-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 05:26:58", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Dış gebelik ameliyatı, cinsel birliktelikte erkekten gelen spermin kadın yumurtası ile birleşerek döllenmesi ve döllenen yumurtanın, tüplerde meydana gelen tıkanıklık veya farklı sorunlar nedeniyle fallop tüpünün içine yerleşmesidir. Tüplerde meydana gelen tıkanıklık ya da bölgede gelişen başka bir sorun nedeniyle döllenen yumurta rahme kadar gidemez ve bu durumda dış gebelik meydana gelir. Dış gebeliğin tekrar normal gebeliğe dönüşme gibi bir olasılığı yoktur. Döllenen yumurta yerleştiği fallop tüpünde zamanla gelişerek tüpün patlamasına ve ciddi problemlere yol açabilecek kanamalara neden olabilir. Dış gebelikte de aynı normal gebelikte olduğu gibi adet gecikmesi, mide bulantısı yaşanabilir. Bunun yanı sıra şiddetli kanama ve ağrı yaşanabilir. Dış gebelik fallop tüplerinde daha evvel geçirilmiş bir operasyon, fallop tüpünde enfeksiyon, daha önceden dış gebelik geçmişi olması, kırlık tedavisi görmek, doğumsal etkenler, pelvik enfeksiyon ve anne adayının yaşı ile alakalı olarak gelişebilir. Çarpıntı, vajinal kanama, bulantı ve kusma, düşük tansiyon, adet gecikmesi, kasık ve karın ağrısı gibi belirtiler yaşanabilir.

Dış gebelik ameliyatı nasıl yapılır?

Dış gebelik gerçekleştiği tespit edildiğinde hasta için ilk olarak ilaç tedavisine başlanır. Ancak hasta ilaç tedavisi alamayacak durumda ise uygulanacak ameliyat yöntemine karar verilir. Dış gebelik için uygulanan genel anlamda iki tane ameliyat seçeneği vardır. Laporotomi ve laparoskopik ameliyat dış gebelik ameliyatlarında kullanılabilecek ameliyat seçeneklerindendir.

Dış gebelik ameliyatları için ilk olarak hastanın kilo durumuna bakılır. Hasta çok kiloluysa, daha evvel üreme sistemiyle ilgili bir operasyon geçirmemişse ya da karın içinde kanama gözlenmişse bu tür anne adayları için laparoskopik cerrahi daha uygun görülür. Açık ameliyat ve kapalı ameliyat arasında çok bir fark bulunmamaktadır. Ancak laparoskopik cerrahi hasta ve doktor açısından çok daha konforludur. Laparoskopik ameliyatta iyileşme süresi açık ameliyata nazaran daha kısadır. Ayrıca enfeksiyon olasılığı daha azdır, hastada yara izine neden olamaz. Bu nedenle de laparoskopik cerrahi diğer ameliyata nazaran daha avantajlıdır.

Yaşanan dış gebelik tüp içinde oluşmuşsa gebelik ile tüpünde alınması gerekebilir. Bazı vakalarda ise gebelik tüp içine yerleşir ve bu durumda gebelik tüpten temizlenerek alınır. Tüpte gerçekleşen kesi onarılarak kapatılır ve tüp yerinde kalır. Dış gebelik için tercih edilebilecek bir diğer teknikte milking tekniğidir. Bu teknikle de dış gebelik sonlandırılsa da çok tercih edilmeyen bir yöntemdir.

Dış gebelik yerleştiği tüpün içinde çok gelişmişse tüpün yırtılmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. Böyle olasılıklarda ameliyat ile tüpün tamamen alınması gerekir. Çok nadir durumlarda tüpte konumlanan dış gebelik yumurtalıklara dayanabilir ya da uterusa yakın mesafede olabilir. Ayrıca interstisyel bölgede olması da dış gebeliğin, tüpün ve rahmin alınmasını gerektirebilir.

Dış gebelikte açık ameliyatta sezaryen eşliğinde hastaya doğum yaptırılıyormuş gibi kesi aynı alanda açılır. Bazı durumlarda açılan kesi göbek altında aşağı doğruda gerçekleştirilebilir. Hasta ameliyat sonrasında iki gün hastanede gözetim altında tutularak taburcu edilir.
" } ] }