{ "title": "Diyabet Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/diyabet-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 06:15:53", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Diyabet ameliyatı, şeker hastalığını kontrol etmekte zorlanıldığı ve insülin tedavisine rağmen şekeri yüksek seyrettiği durumlarda uygulanan cerrahi operasyondur. Bu operasyon sonrasında hastalar yalnızca şeker hastalığından değil, şeker hastalığına bağlı olarak nükseden yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol sebebiyle kullanılan ilaçlardan da kurtulunur.

Diyabet ameliyatı pankreasın insülin üretme kapasitesini korumuş hastalarda uygulanır. Ameliyata bu rezervler değerlendirilerek karar verilir. Rezervleri korunmuş hastalarda diyabet ameliyatı başarıyla uygulanır. Diğer tip olarak adlandırılan vücutlarında insülin üretmeyen ya da insülin rezervlerini doldurmuş hastalarda diyabet ameliyatı başarılı sonuçlar vermeyeceği için uygulanmaz. Her hastanın özellikleri farklıdır. Hastalığın kaç yaşında başladığı, kullanılan ilaçlar, insülin dozu, kan şekeri seviyesi gibi faktörler her hastada değişkenlik gösterir. İnsülin rezervleri sadece kişinin bu ameliyatı olup olmayacağını değil, ameliyat olduktan sonra hastalığın ne kadar gerileyeceği, hangi ilaçları kullanması gerektiği gibi konulara da açıklık getirir.

Ameliyat Tanısı Nasıl Konulur?

Diyabet hastalarında genellikle susuzluk, halsizlik, durgunluk, sık idrara çıkma ve baş dönmesi görülür. Ameliyat öncesinde kişi bazı testlerden geçirilir. Eğer kişide ameliyata engel teşkil edebilecek durumlar varsa ameliyat gerçekleştirilmez. Bunlar:
Ameliyat Nasıl Yapılır?

Diyabet tedavisine önce tekli ilaç kullanma yöntemiyle başlanır. Yeterli gelmezse ikili, üçlü kombinasyonlara geçilir. İlaç kullanımından sonuç alınamazsa bir sonraki aşama olan insülin iğnelerine geçilir. Tüm bunlara rağmen hastadaki diyabet önlenemiyorsa son aşama olarak ameliyata başvurulur. Ameliyat tercih edilmesinin en önemli sebeplerden bir tanesi de diyabetin bu aşamada artık diğer organlara hasar veriyor olmasıdır. Diyabet ameliyatı kapalı ya da açık cerrahi yöntemi ile uygulanır. Öncelikle iştah kontrolünün sağlanabilmesi için midenin fundus adı verilen kısmının çıkartılması gerekir. Ameliyat bağırsakların duyarsız hale gelen üst kısmının, insülin salınımı sağlayacak duvarlı bölüm olan alt bağırsak kısmına alınmasıyla devam eder.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası ilk dönemlerde hastada belirgin olarak iştahsızlık gözlenir. Hasta yemek yeme ihtiyacı hissetmediği için bazı zamanlar halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik yaşaması normaldir. Vücut suya ihtiyaç duysa da hastanın canı su içmek istemeyebilir. Fakat ameliyatın devamında başarılı sonuçlar alınabilmesi için hastanın sık sık su tüketmesi gerekir. Diyabet ameliyatı şeker hastalığının tüm problemlerini büyük oranda kontrol altına alır fakat şeker hastalığını tümden yok etmez. Hastanın şeker hastalığının mevcut olduğunu unutması durumunda şeker hastalığına tekrar dönmesi kolaylaşır. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise kişinin adrenalin seviyesinin fazlalaştığı heyecanlanma, fazla üzülme, korku ya da depresyon gibi duygusal durumlarda kan şekerinin seyretmesinde değişikliklerin meydana gelmesidir. Bu durumlara bağlı olarak hasta geçici bir süre ilaç ya da insülin uygulamasına devam etmesi gerekebilir.
" } ] }