{ "title": "Diz Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/diz-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 08:46:40", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Diz Ameliyatı hakkında çevrenizden çoğunuz duyumlar almışsınızdır. Bu duyumları aldığınız insanlar genellikle anneannelerimiz, babaannelerimiz, dedelerimiz yani altmış ile altmış beş yaş içerisinde bulunan insanlardır. Çoğunlukla aksayarak yürürler ve diz kapaklarını tutarak var olan ağrıları hakkında şikâyette bulunurlar.

Bu var olan diz ağrılarının temel nedeni alt bacak ve üst bacağa bağlayan eklem kısmında bulunan sıvının bitmesi ve var olan bu iki kemiğin birbirine sürtmesi olayıdır. Bu var olan hasarın tedavisi ise Diz Ameliyatıdır. Bu ameliyatın yapılması için belli bir yaşın üstünde olunmalıdır. Çünkü bu ameliyatta takılan protezin yıpranma ve kullanılmaz hale gelme süreci on beş ile yirmi yıl arasındadır.

Diz Ameliyatında başlangıç olarak hasta belinden uyuşturulur ya da anesteziyle bayıltılır. İstenilen etkiyi gösterdikten sonra deri ve kas kısmı neşter yardımı ile ayrılır. Yüz seksen derece pozisyonundaki bacak doksan derece olacak hale getirilir. Buradaki amaç diz kapağını, üst kapak ve arka bacağın uç kısmını ortaya çıkarmaktır. Buradaki dokular oldukça zedelenmiştir. Bu dokular protez uygun olacak ve zedelenmiş dokuların temizlenmesine dikkat edilerek törpülenir. Protezler kemik çimentosu ile yapıştırılır. Bacak tekrar yüz seksen derce olacak hale getirilir. Protez tam olarak oturtulur. Neşter ile kesilen kas ve deri geri dikilir. Diz Ameliyatının onarım aşaması bitmiştir.

Ortopedi doktorunun yaptığı operasyon çalışmaları bitmiştir. Bundan sonra hastada var olan ilaç etkisinin geçmesi ve hastanın taburcu zamanına kadar toparlanması beklenir. Diz Ameliyatını hekim sorumlulukları içeren bölümü bitmiş hastanın tedaviye destek olma süreci başlamıştır. Bu zamandan sonra yapılması gereken aktiviteler bulunmaktadır.

Diz Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler
" } ] }