{ "title": "Diz Kapağı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/diz-kapagi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 02:36:03", "author": "ömer faruk KARAÇOR", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Ameliyatı, Gonartroz (Diz ekleminin kireçlenmesi) neticesinde ortaya çıkan bir ihtiyaçtır. Bu rahatsızlığın sebebi genel olarak tam belli değildir. Kilolu hastalarda ve yaşlılarda daha çok görülür. Dizde geçirilmiş olan travmalardan dolayı kıkırdak ve eklem yapısının bozulmuş olması ve eklem romatizmaları ile diz içi iltihabı sebepler arasındadır.

Belirtileri

Hastalar ayakta kaldıklarında ve uzun mesafe yol yürüdüklerinde dizlerin iç kısımlarında ağrıdan bahsederler. Özellikle merdiven inip çıkmada ve çömelme durumunda belirtiler daha da belirginleşir. İlerleyen evrelerde dizden takır-tukur sesler gelmeye başlar.

Tedavi; Tedavi olarak; Kilo verme, egzersiz, yürüyüş, kaplıca ve sıcak tedavileri, eklem içi kayganlaştırıcı ve sıvı enjeksiyonları ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uygun görülmektedir.

Diz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyatta; Artroskopik cerrahi ya da klasik cerrahi uygulanmaktadır. Artroskopik cerrahide diz kapaklarındaki dışa taşmalar yerlerine oturtulur ve yıpranan kıkırdak yapılar ve yumuşak dokular temizlenir. Hasta aynı gün içerisinde evine çıkabilir ve çok nadir bir durum yoksa koltuk değneği olmadan yürüyebilir hatta merdiven çıkabilir. Hasta 3-4 gün buz uygulaması ve istirahatten sonra ortalama 10-20 gün içerisinde günlük işleri ile uğraşabilir. İleri yaşlarda olmasına rağmen 10-12 yıl ağrısız bir hayat sürdüren hastalar olmasıyla beraber, genç yaşlarda Artroskopiden fayda görmeyen hastalarda vardır.

Hasta eğer bu tedavilerden hiçbirine yanıt vermezse, protez ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatta küçük bir protezle netice alınabileceği gibi dizdeki eklemin tümünün metal ve plastik parçalar ile değiştirilmesi de söz konusudur ki; bu şekilde eklem protez üzerinden çalışmakta ve ağrı olmayan bir eklem oluşmaktadır.

Diz protezi ameliyatı sonrasında enfeksiyon oluşması, protezin yerinden kayması ve eklem sertliği aslında çok nadir görülür, eklem sertliğinin oluşması tamamen verilen egzersizlere hastanın uymamasından kaynaklanır.
" } ] }