{ "title": "Epilepsi Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/epilepsi-ameliyati(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:18:14", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "
Epilepsi ameliyatı, bu hastalığı çeken kişilerde meydana gelen nöbetlerin ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamadığı zamanlarda tercih edilen tedavi şeklidir. Cerrahi yöntem ile tedavi olmak isteyen hastaların ya da ilaçla tedavi yöntemlerine direnç gösterip sevk edilen hastaların öncelikle nörologlar tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Hastaların böyle bir tedaviye uygun olması açısından bu işlem oldukça zorunlu ve gereklidir. Hastalarda cerrahi tedavinin uygulanabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Epilepsi hastalığının cerrahi yöntemlerle giderilebilmesi için gerekli olan bazı koşullar vardır. Ameliyat işlemine karar verilmeden önce hastanın ilaç tedavisine direnç gösterip göstermediği belirlenmelidir. Bu nedenle hastalar en az 2 yıl süre ile ilaç kullanımına devam etmeli ve nöbetler kontrol altına alınmalıdır. Antiepileptik ilaçların uygun olanları kullanılmalı, bunlar yeterli miktarda kullanılmalıdır. Epilepsi ameliyatı şu şekilde gerçekleştirilir:

İşlem esnasında öncelikle enfeksiyon riskini önlemek amacıyla kafatasının operasyon geçirecek kısmındaki saçlar kazıtılır. Daha sonra kalp hızı, kan basıncı ve oksijen seviyelerinin takibi için kola bir damar yolu açılır. Operasyon esnasında beyindeki nöbetlerin başladığı alanın iyi belirlenmesi amacıyla beyin dalgaları EEG ile kaydedilir. Epilepsi ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Yani kafatasınızda küçük bir delik açılmasını da kapsayan işlem sırasında, bilinciniz kapalı bulunmaktadır. Bazı nadir durumlarda, doktorların beyninizin hangi kısımlarının dilinizi ve hareketlerinizi kontrol ettiğini belirlemeleri için, operasyonun bir kısmında uyanık olmanız gerekebilir. Bu sebeple doktorunuz sizi uyandırabilir. Ameliyat bittikten sonra ise kafatasınızda açılan kemik pencere yeniden yerleştirilip, iyileşmesi için kafa tasına bağlanır. Epilepsi ameliyatları en az dört saat sürmektedir.

Epilepsi Ameliyat Türleri
Epilepsi Ameliyatı ve Riskleri Nelerdir?
" } ] }