{ "title": "Geniz Eti Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/geniz-eti-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 05:47:07", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Geniz eti ameliyatı, Geniz eti genellikle çocuklarda burun boşluğunun arka kısmıyla yumuşak damağın yani boğazın üst kısmında yer alır. Genellikle 13-14 yaşına kadar küçülür ve kaybolur yetişkinlerde pek görülmez. Geniz etini büyüten nedenler arasında başlıca enfeksiyonlar yer almaktadır. Kendi başına da geniz eti büyük olabilir. Aşırı büyük olduğu zaman burun boşluğunun gerisini tıkar ve bu nedenle burundan soluk alıp verme güçleşir. Geniz eti çok büyüme gösterdiği durumlarda ameliyat etmek gerekmektedir. Örneğin Ağız ve yüz gelişimini bozduğu durumlarda geniz eti ameliyatı gerekmektedir. Kronik orta kulak problemlerine neden olduğu durumlarda, apne durumlarında geniz eti ameliyatına başvurmakta gereklidir.

Geniz eti ameliyatı hangi durumlarda gerekmektedir?

Bağışıklık sisteminin bir parçası olan geniz eti burnun en gerisinde bulunur. Geniz eti büyümesi bulunduğu konum itibari ile solunum sorunları ve enfeksiyonlara bağlı birtakım hastalıklara neden olmaktadır. Geniz eti büyümesi genel olarak çocuklarda görülmektedir. Geniz eti büyük olan bir çocukta kulağı havalandıran boru çeşitli kulak enfeksiyonları görülebilir. Örneğin Kulak sıvısı veya kulak zorunda çökmelere yol açabilir. Bu gibi durumlarda geniz eti ameliyatı gerekmektedir. Bunun yanı sıra geniz eti büyük olan kişiler uykuda ağızları açık yatarlar ve uyku apnesi görülmektedir. Buna bağlı olarak çocuklarda diş çürümesi görülmektedir. Geniz eti büyümesinde çeşitli boğaz enfeksiyonları, çene yapısında bozulmalar görülür ve uykuda düzensizlik baş gösterebilir. Genelde çocuklarda görülen geniz eti büyümesi gelişim dönemindeki bir çocuğun gelişimini yavaşlatmaktadır. Belirttiğimiz tüm bu nedenlerden dolayı geniz eti ameliyatı gerekmektedir.

Geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?

Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Otomatik ağız ekartörü denilen bir parça yerleştirildikten ve damak gerildikten sonra edenotom denilen kürekler yardımı ile geniz eti uzaklaştırılır. Geniz etinin kökü çok derindir ve ameliyat sırasında hepsi kazınmaya çalışılmaz. Geniz etinin bir kısmı yerinde kaldığı için bağışıklık sistemi zayıf, sık enfeksiyon geçiren, sigara içilen ortamlarda büyüyen ve kalabalık ortamlarda bulunun kişilerde geniz eti tekrar büyüme gösterebilir. Bilinen geniz eti ameliyatının dışında endoskopik yöntemler ve farklı tekniklerde kullanılmaktadır. Geniz eti ameliyatı damağın arka kısmında yapılan bir işlemdir ve ameliyat sonrası çabuk iyileşme görülmektedir.

Geniz eti ameliyatının riskleri nelerdir?

Her ameliyat gibi geniz eti ameliyatında birtakım riskleri bulunmaktadır. Fakat birçok ameliyata göre daha düşük riskli ameliyatlar arasında yer almaktadır. Geniz eti ameliyatında anesteziyle ilişki riskler bulunmaktadır. Geniz eti ameliyatına girecek kişi anestezi doktoruyla mutlak istişare edip birtakım tahlilleri yaptırmaları gerekmektedir. Anestezi uzmanı ile yapılan konuşmalar ve alınan önlemler sayesinde riskler ortadan kaldırıla bilinir veya azaltıla bilinir. Anestezi dışında cerrahi ilişkin ana risk kanamadır. Kanama riski sıklığı binde 8 civarındadır oldukça az bir risktir. Kanama durumunda bölgeye tampon uygulanır 24-48 saat süre boyunca hasta hastanede tutulur. Bunların dışında dişlerde zedelenmeler ortaya çıkabilir. Özellikle küçük çocuklarda ve gevşek dişlerde daha sık görülmektedir.

Geniz eti ameliyatı sonrası beslenme ve nelere dikkat etmek gerekir

Geniz eti ameliyatında boğazda çok fazla tahribatlar oluşmaz. Fakat birkaç gün hafif ağrı yaşanabilir. Geniz eti ameliyatından hemen sonra yaklaşık 5 saat hiçbir şey yenmemelidir. Bol sıvı tüketilmelidir hastaya sıcak, katı ve sert yiyecekler verilmemelidir. Bir süre ılık ve soğuk gıdalar tüketilmelidir. Dondurma, ayran, meyve suları soğuk veya ada sıcaklığında olmalıdır. Ameliyattan birkaç gün sonra yoğurt yedirile bilinir. Daha sonra katı yiyecekler ezilerek tüketmekte fayda vardır. Geniz eti ameliyatı olan kişiler kesinlikle tozlu ortamlardan uzak durmalıdır. Hapşırmaktan sümkürmek ten bir müddet kaçınmalıdır. Mutlak doktorun tavsiyelerine harfiyle uymalı ve doktorun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalıdır. Hasta doktorun verdiği ilaçların dışında başka herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. Başka bir hastalık için devamlı kullanması gereken bir ilaç var ise mutlak doktoruna Bildirmek gerekir.
" } ] }