{ "title": "Gömülü Diş Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/gomulu-dis-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 15:28:51", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Gömülü Diş Ameliyatı, Dişler çene kemiğine yapışık bir şekilde ağız yapısının içerisinde bulunan yegâne yapılarıdır. Gömülü dişlerin damağı patlatmaması halinde dışarı çıkmaması durumunda gömülü diş sürekli olarak çene kemiğine baskı uygulayarak ciddi anlamda ağrılar oluşturur. Bu ağrıların bu denli şiddetli olmasında en önemli sebep nöronların beyne ağrıyı anında bildirmesi ile dayanılmazı ağrıların oluşmasına sebep olabilmektedir. Çoğunlukla çocukluk döneminde çıkan ön dişler yani süt dişleri, köpek dişleri, azı dişleri ve yan kök dişleri çıkarken sancılı dönemler yaşanmaktadır. Bu dişler çıkarken bebek ve çocuk üzerinde ciddi anlamda ateşlenme gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Hatta bu rahatsızlıklar sebebi ile çocuk üzerinde ciddi rahatsızlıkların oluştuğu gözlemlenmektedir ancak bu dişler zamanla damağı delerek dışarıya doğru çıkmayı rahatlıkla sağlamaktadır. Ancak bazı durumlarda damak yarılmayarak diş damak dolgusunun altına kalarak çene kemiğine baskı uygular ve bir kısım kanama ve iltihapların oluşmasına neden olur. Böylesi durumlarda çocuğun dişlerinin dışarıya doğru çıkması için diş hekimlerince bir kısım damak açılmaları yapılarak çocuğun dişlerinin dışarıya doğru rahatlıkla çıkması sağlanmaktadır.

Yetişkinlerde ise 20'lik diş çıkarken böylesi ciddi problemler ortaya çıkmaktadır. 20 yaşını dolduran bireyde arkadaki dişlerin çıkmış olduğu anlaşılmıştır ancak bir kısım kişilerde bu 20'lik dişler çıkarken ciddi ağrılar oluşur ve hatta bu diş gömülü olarak damağın altında kalması hasebi ile ağrılarla birlikte damak altında yan yatan diş dışarı doğru çıkmaz böylesi bir durumda diş hekimi tarafından gömülü dişin çıkartılması amacıyla diş ameliyatı gerçekleşir. Diş ameliyatı operasyonu gerçekleşirken gömülü dişin çıkartılması amacıyla damak neşter yardımı ile açılır ve gömülü diş göründükten sonra pense yardımı ile yerinden oynatılarak yavaş yavaş çekilerek köküyle birlikte çıkartılır ve bir pamuk yardımı ile kapatılarak tampon uygulanarak hasta üzerinde gömülü diş ameliyatı gerçekleşmiş olur.

Gömülü Çürük Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bir kısım diş hastalarında diş bakımının düzenli olarak yapılmadığından dolayı dış yüzey üzerinde bulunan diş yapısı kırılarak kök damak altında kalır. Kökün çürümesinden kaynaklı olarak hiçbir ağrı oluşmaz ve bu kök damak altında kalarak zamanla damağın diş kökünü sarması ile üzeri örtülür. Ancak ilerleyen zamanlarda bu diş kökü damak içinde çürümeden kaynaklı olarak ağrılar oluşturur. Böylesi bir durumda gömülü diş kökünün operasyon ile çıkartılması gerekir. Bunun için öncelikle damak neşter yardımı ile açılır ve bir kısım pense ve diş aletleri yardımı ile kök yerinden çıkartılır eğer diş hekimi uygun görürse damağın daha çabuk kapanması için dikiş ve bir kısım işlemler uygulayarak en son bir pamuk yardımı ile kanun durması amacıyla tampon uygulamaktadır.

Gömülü Diş Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Her türlü ameliyat kendi içinde ehemmiyet taşımaktadır. Gömülü diş ameliyatları da oldukça önemli ameliyat türlerindendir. Beyin bölgesine olan yakınlıktan kaynaklı olarak olası bir apse veya iltihap durumunda beyin olumsuz olarak etkilenerek beyin hasarlarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gömülü diş ameliyatından sonra kişi ağız sağlığına dikkat etmeli, sert ve katı besinleri tüketmemeli, olası bir şişlik, ağrı, çene kemiğinde yanma hissi oluştuğu takdirde konuyu acilen Uzman hekime bildirilmeli ve diş hekiminin kendisine vermiş olduğu ilaç ve ilgili tedavileri harfiyen yerine getirmelidir.
" } ] }