{ "title": "Göz Nakli Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/goz-nakli-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 15:06:25", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Göz Nakli Ameliyatı denilince herkes merak eder ve ilgisini çeker. Bu konuda da merak etme konusunda merak edenler haksız değildir. Başkasının gözünden kendi dünyanızı görmek heyecan uyandıracak bir konudur. Fakat çoğu insanın sandığı gibi göz küresinin hepsi nakil edilmez. Bu durum tıbbi olarak oldukça imkânsızdır. Fakat bu durum bu zamana kadar yapılan çalışmalar sonucu göz görme sinirinde hasar olmadığı sürece göz tamir edilebilir. Aklınızdan geçen soru 'Peki göz sinirin de hasar varsa görebilme ihtimali var mı?' ise üzülerek söylemek zorundayım fakat göz sinirleri onarılmayan yapılardır. Var olan kornea ne kadar sağlam olursa olsun beyinin algılaması ve görmesini sağlayan göz sinirleri bozuk ise tamir edilemez.

Bu zamana kadar bildiğimiz Göz Nakli Ameliyatının doğru adı kornea naklidir. Kornea nakli yapılması görme yetisini tamamen yitirmiş gözün değişimi değildir. Göz Nakli Ameliyatı yani kornea nakli ameliyatı kişinin çeşitli nedenler sonucu hastalığın oluşması veya tetiklenmesi sonucu iyileştirilebilir olan kısmın (Gözümüzün saydam kısmının) kesit şeklinde alınarak yerine sağlam dokunun yerleştirilmesi olayıdır. Göz Nakli Ameliyatında 6-9mm çapındaki doku kesilerek alınır ve yerine yeni doku konulurdu fakat gelişen teknolojiyle bu görevi lazerle kesim yapan mekanizmalar yapmaktadır.

Göz Nakli AmeliyatınaNeden olan rahatsızlıklar
Göz Nakli Ameliyatından sonra iyileşme sürecinden sonra fazla olarak birkaç gün süren ağrı ve görmeme sorunu ile karşılaşılabilir fakat bu süre uzarsa doktora başvurulmalıdır. Göz Nakli Ameliyatı sonrası gözün enfeksiyon kapmamasına dikkat edilmelidir. Gözün kurumamasına dikkat edilmesi ve doku reddettirici ilaçları düzenli olarak kullanılmalıdır. Eğer bu tıbbi hükümlere önem verilmezse tedavi amacına ulaşamaz.
" } ] }