{ "title": "Guatr Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/guatr-ameliyati-6175.jpg", "date": "21.01.2024 00:51:00", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Guatr Ameliyatı, Kişinin boyun kısmının ön tarafında bulunan ve şekli kelebeğe benzeyen organa guatr adı verilmektedir. Bu organın görevlerinin başında vücudun metabolizmasının işleyişini sağlayan ve hangi hızda olacağını ayarlayan tiroksin hormonunu üreterek salgılaması gelmektedir.

Tiroit bezinin büyümesi durumuna tıp dilinde verilen isim guatrdır. Guatrların bazılarında yapı ya da işlev yönünden bir bozukluk meydana gelmesi halinde hastayı tedavi etmek için ameliyat ile hastadan tiroit bezi çıkarılır ve buna tıp dilinde tiroidektomi, halk dilinde ise guatr ameliyatı adı verilir.

Guatr ameliyatını gerektiren durumlar şunlardır
Ameliyat Öncesi Hazırlık

Yukarıdaki ameliyatı gerektiren durumların hastada mevcut olması halinde ameliyat için hazırlıklar başlamaktadır. Ancak, hastanın hormon seviyeleri yüksek ise yani hastada zehirli guatr olması halinde hastanın hemen ameliyat olması tehlikeli olabileceği için hastanın ilk olarak bazı muayenelerden geçmesi ve ilaç tedavisi ile hastanın hormon seviyesinin düzeltilmesi gerekmektedir. Bundan ameliyat edilme sürecine kadar birkaç haftanın geçmesi gerekmektedir. Hasta için ameliyat kararının alınmasının ardından anestezi uzmanı hastayı muayene etmektedir. Hasta ameliyattan 12 saat öncesinden başlayarak ameliyata kadar suda dâhil olmak üzere hiçbir şey yememeli ve içmemelidir.

Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Guatr ameliyatı sırasında hasta üzerinde genel anestezi uygulanmaktadır. Ameliyat süresi genellikle 90 ile 120 dakika arası sürmektedir. Ameliyat sonrasında ise tedbir amaçlı olarak hasta bir gün daha hastanede kalmaktadır. Ameliyat esnasında, anestezi uygulanmış hastanın boynunun ön tarafına yatay bir kesi uygulanmasının ardından tiroit bezinin tamamı ya da tamamına yakını alınmaktadır. Tiroit bezinin tamamı ile çıkartılmaması halinde hastada çok düşük de olsa hastalığın tekrar nüksetmesi olasılığı bulunmaktadır. Cerrahi müdahalenin ardından hastada çok düşük de olsa ses kısıklığı, el uyuşması gibi bazı komplikasyonlar gözlenebilmektedir.

Hasta ameliyattan çıktığı zaman boynu sarılıdır. Bazı durumlarda ise yaranın yakınından dışarı doğru bir boru bulunur. Bunun sebebi hastanın yara yerinde ortaya çıkabilecek sızmaların dışarı atılmasını sağlamaktır. Boru (Dren) ertesi gün hastadan çıkarılır. Ameliyatın ardından birkaç saat içinde hasta kendine gelmekte, konuşabilmekte ve yemek yiyebilmektedir. Ayrıca, hastanın ameliyatın ardından yürümesi ve boynunu hareket ettirmesi normal olmakla birlikte hastada genellikle şiddetli ağrı da görülmemektedir. Ameliyatın ardındaki gece hastaya birkaç kez ağrı kesici verilir ve hasta sabahında hastaneden çıkabilir.
" } ] }