{ "title": "Hipospadias Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/hipospadias-ameliyasti.jpg", "date": "20.01.2024 06:51:18", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Hipospadias Ameliyatı, Erkek çocuğunun normalde penisinin ucunda bulunması gereken idrar deliğinin penisin altında bulunmasına tıp dilinde hipospadias adı verilmektedir. Bu durum idrar deliği ile penisin uç kısmı arasında bulunan bölgede idrar kanalının tam oluşmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Hipospadias idrar deliğinin penisin hangi kısmında yerleşmiş olduğuna göre sınıflandırılmaktadır ve ameliyat gerektiren bir durum olmaktadır. Erkek çocuklarında genellikle rastlanılan ve ameliyatın en fazla başarı sağladığı gurup distal hipospadias hastalarıdır. Distal hipospadias, idrar deliğinin penis ucuna çok yakın olmasına (Glandüler hipospadias) ve penis ucu ve gövdesinin birleştiği kısımda olmasına (Koronal hipospadias) verilen genel isimdir. Bunun yanı sıra, idrar deliğinin penisin daha aşağı kısmında olduğu hipospadiaslar da bulunmaktadır ve bunların ameliyatı daha zor olmaktadır.

Halk arasında peygamber sünnetli ya da doğuştan sünnetli olarak da isimlendirilen hipospadiaslı çocuklarda sünnet derisinin ön kısmı gelişmemiş olmakla birlikte arka kısmında sünnet derisi vardır. Bu durum erkeğin ereksiyona girmesi halinde peniste eğrilik olmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple de hipospadias ameliyatı esnasında bu eğrilik de düzeltilmektedir.

Hipospadias Ameliyat Yöntemi

Sebebi bilinmeyen hipospadiasın doğumsal bir durum olduğu bilinmektedir. Yaklaşın olarak her 300 çocuktan birinde görülen hipospadias, erkek bebeğin doğumundan sonra dikkatli yapılacak bir muayene ile ortaya konulabilmektedir.

Hipospadias sadece cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir. Hipospadias ameliyatı erkek çocuğunun 2-6 yaşından önce, yani henüz cinsel kimliği oluşmamışken yapılmalıdır. Cerrahi müdahalede hipospadias ameliyatı için tanımlanmış 500 civarında ameliyat çeşidi vardır. Hipospadias ameliyatı kesinlikle çocuk ürolojisi uzmanları ya da tecrübe sahibi çocuk cerrahları tarafından yapılmalıdır. Bu ameliyatı plastik cerrahlar, ürologlar ve genel cerrahlar her ne kadar iyi yapacaklarını iddia etseler de gerçekten Uzman kişiler tarafından yapılmayan ameliyatların yaklaşık üçte biri istenmeyen sonuçlarla son bulmaktadır.

Hipospadias ameliyatının yapılmasındaki asıl amaç idrar deliğinin penisin uç kısmına yani normalde olması gereken yere getirilmesidir. Ameliyat esnasında hem dikiş hem de yama yöntemi kullanılmaktadır. İlk olarak peniste dikiş yöntemi ile bir idrar kanalı oluşturulmakta, sonrasında ise dokunun daha fazla sağlam olması amacı ile üzerine tek katman halinde yama getirilmektedir. Durumun ağırlığına göre ameliyatın ardından çocuk sünnet edilebilmekte veya çocuğun sünnet derisi yama amacı ile kullanılabilmektedir.

Hipospadias Ameliyatının Ardından Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Hipospadias ameliyatında Uzman olan cerrahlar günümüzde erkek çocuğunu ameliyat ettikleri gün içerisinde taburcu edebilmekte ve hastanın hastanede kalmasına gerek duyulmamaktadır. Çocuğun pansumanı ameliyattan yaklaşık üç ya da baş gün içinde açılmaktadır ve ameliyattan bir hafta sonrasında da stent isimli, iyileşme için gerekli olan sondası çekilmektedir. Ameliyat edilen henüz bebek ise iki bez kullanılmakta ve sondası ile eve gönderilebilmektedir. Ameliyat edilen büyük çocuklarda ise sonda penisin baş kısmına yakın olarak kesilmekte ve çocuk hemen ardından sondadan idrarını yapabilmektedir.

Tecrübe sahibi olmayan cerrahlar tarafından yapılan ameliyatlarda çocukta istenmeyen durumları oluşma olasılığı çok yüksektir. Bu komplikasyonlar içerisinde en fazla görüleni idrar deliğinin penisin uç kısmına getirilmesi esnasında dikişin bir yerde açılmasına bağlı olarak idrarın birden fazla delikten gelmesi yani fistül gelişimidir. Böyle bir durum olması halinde çocuğa herhangi bir müdahalede bulunulması için aradan en az altı ay geçmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu durum cerrahide en kolay düzeltilecek istenmeyen durumlar arasındadır. Bu komplikasyondan başka, çocukta ameliyat sonrasında dikişlerinin hepsinin açılması, kanama olması, darlık ve peniste eğrilik gibi başka komplikasyonlar da görülebilmektedir.
" } ] }