{ "title": "Histerektomi Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Histerektomi-Ameliyati-26.jpg", "date": "21.01.2024 01:25:23", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Histeroktomi ameliyatı, halk arasında rahmin alınması ameliyatı olarak bilinir. Rahimle alakalı olan hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Rahmin tamamen karından alınması Total Abdominal Histerektomi kısa TAH olarak tanımlanır. Dolayısıyla rahmin alınma işlemlerinin tamamı TAH olarak değerlendirilmemelidir. Histerektomi ameliyatı, yumurtalıkların alınması, rahmin bir kısmının alınması, miyom alınması gibi pek çok kadın hastalıkları içinde uzmanlar tarafından tercih edilmektedir.

Histerektomi ameliyatı yapılma neden olur?

Histerektomi ameliyatı, kadın hastalıkları için birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Histerektomi ameliyatı şu durumlarda uygulanır;
Rahim alınması her hastada hemen uygulanan bir tedavi seçeneği değildir. Rahmin alınması için farklı tedavi yöntemlerinin denenmiş olması ve sonuç alınamaması gerekir. Uygulanan tedaviler sonrasında sonuç alınamamışsa hastanın onayıyla birlikte histerektomi ameliyatına karar verilebilir.

TAH olarak tanımlanan ve rahmin tamamının alınmasını kapsayan yöntem, çok ilerlemiş hastalar için uygulanır. Dolayısıyla rahim hastalıklarında erken tanı ve tedavinin uygulanması TAH gibi önemli ameliyatların engellenmesi için önemli rol oynar.

Histerektomi ameliyatı karar aşaması

Hşsterektomi ameliyatı öncesinde hasta ve doktor arasında sıkı bir bilgi paylaşımı olması gerekir. Doktor hastayı ameliyatın kapsamını, riskleri, süresi gibi konularda aydınlatmalıdır. Aynı şekilde hasta ameliyat öncesi tamamen uyutulacağı için hasta yakınlarının da bu konularda bilgilendirilmesi gerekir. Histerektomi ameliyatı hiç çocuk sahibi olmayan ve ileride çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda uygulanacağı zaman hastada ruhsal anlamda sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle hastanın ayrıntılı bir şekilde ameliyat hakkında bilgi alması ve ameliyata acele karar vermemesi gerekir. Bazı hastalarda histerektomi ameliyatı için acil bir durum söz konusu değildir. Hasta ameliyat öncesi çocuk sahibi olarak, ameliyatı doğumdan sonraya bırakabilir. Ancak bu durum hakkında en doğru bilgiyi doktor verecektir.

Histerektomi ameliyatı nasıl uygulanır?

Histerektomi ameliyatı, vajina ya da karın bölgesinden uygulanabilen bir ameliyat türüdür. Ameliyatın nereden yapılacağı tamamen doktorun kararıdır. Hastalığın boyutu, yeri gibi durumlara göre ameliyatın nereden uygulanacağına karar verilir. Genelde ameliyat direkt olarak karın bölgesinden kesi açılarak yapılır.

Ameliyatta rahmin besleyen ve rahmin yerinde kalmasını sağlayan damarlar belirlenir. Bu damarların vücutla iletişimi kesilir. Kesilen bölgelere dikiş atılarak olası kanamalar önlenir. Bu işlem rahim etrafındaki diğer doku ve organlara herhangi bir zarar vermez. Rahim alınarak, bölgede temizlik, kanama kontrolü yapılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra açılan kesi kapatılır. Vajina bölgesinden uygulanan teknikte hemen hemen karın bölgesinden uygulanan teknikle hemen hemen aynıdır.

Histerektomi ameliyatı sonrası

Ameliyat sonrasında hastaya idrar sondası takılır. Sonda iki gün boyunca kalır. Ameliyat günü hastanın ağız yoluyla beslenmemesi gerekir. Ameliyatı takip eden birkaç gün sıvı gıdalarla beslenilmesi gerekir. Yavaş yavaş katı gıdalara geçiş yapılır. Ameliyat sonrasında hastanın hafif hareketler yapması iyileşme sürecinin daha kısa olmasını sağlar. Fakat dikişlerin atmaması için 1-1,5 ay ağır aktivitelerden kaçınılması ve yine bu süre zarfında cinsel birliktelikte bulunulmaması gerekir.

" } ] }