{ "title": "İç Basur Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/ic-basur-ameliyati-2781.jpg", "date": "21.01.2024 00:54:42", "author": "Hüseyin erkut", "article": [ { "article": "İç basur ameliyatı, ilerleyen basura başka bir çare kalmadığında yapılır. Ameliyatın amacı, makatın içinde zarar görmüş olan dokuyu çıkarmak ve kişinin tekrar eski haliyle yaşamasını sağlamaktır. Bu ameliyat birkaç farklı yöntemle yapılır.

İç Basur Ameliyatı Longo Yöntemi

Longo yöntemiyle yapılan iç basur ameliyatı; bu ameliyat ile makatın iç taraflarında, yukarıda meydana gelen basur alınır. İç kısımlarda sinir ağları az olduğu için, ameliyattan sonra neredeyse ağrı ve sızı hissedilmez. Bu yöntem 3-4. Evredeki basurlarda kullanılır ve yüksek bir başarı oranı vardır. Operasyon yaklaşık yarım saat sürer, sonrasında da eğer hasta doktorun tavsiyelerine uyarsa, birkaç gün içinde normal hayatına dönebilir. Ameliyat iç kısımda olduğu için, tuvalet ihtiyacı giderirken ameliyatlı kısım baskıya maruz kalmaz ve ameliyattan bir iki gün sonra rahat bir şekilde tuvalete gidilebilir. Bu yöntemde, sarkıp dışarıya çıkan kısımlar bir cihazla yukarıya doğru çekilerek, dışarıda bir şeyin kalmaması sağlanır. Yine bu yöntemle operasyon geçiren hastalar genellikle ağrı kesici kullanma ihtiyacı duymamaktadır.

İç Basur Ameliyatı Klasik Yöntem

Klasik yöntemle yapılan iç basur ameliyatı; bu operasyondan önce, hastaya birtakım bilgiler verilerek, operasyonun kolay geçmesi sağlanır. Örneğin, ameliyattan bir gün öncesinden başlayarak hastaya ishal yapıcı ilaç verilir. Böylece hastanın bağırsakları boşaltılır ve hastaya gıda ile su takviyesi yapılmaz. Böylece ameliyat sırasında kolaylık sağlanmış olur. Ayrıca, ameliyat sonrasında da hasta rahat eder. Aksi takdirde ameliyat sırasında bağırsaktan gelen artıklar doktorun işini zorlaştırıp, ameliyatlı kısma baskı yapar ve sürtünür ve başarı oranını düşürür. Bu ameliyatta spinal anestezi (Belden aşağısını uyuşturan) tercih edilir. Çünkü bu ameliyattan sonrası birkaç saat süresince sancı-ağrı hissedilir. Bu anestezi ile bu süre atlatılmış olur. Bu ameliyat legisure adı verilen bir aletle yapılır. Bu alet yardımı ile pratik, kansız ve dikişi olmayan bir ameliyat gerçekleştirilir. Ayrıca, operasyon anında oluşabilecek ağrı ve kanamalarda da hastaya kolaylık sağlanmış olur. Bunda, fazla olup sarkan dokular kesilerek alınır, ortaya çıkan boşluklar dikilir, böylece makat eski haline döner. Ameliyatta ne kadar dokunun alınacağına doktor karar verir. Eğer fazla doku alınırsa, makat darlığı meydana gelebilir. Eğer gereğinden az doku alınırsa da bu defa basurun tekrar ortaya çıkma riski ile karşı karşıya kalınabilir.

THD-HAL ile yapılan iç basur ameliyatı nasıl yapılır?

Basura kan veren memeler bağlanır. Bir cihaz ile makatın içine girilerek basurun içindeki atardamar bulunur ve bağlanır. Kesme ve ağrı az olur. Birkaç günde normale dönülür. Tuvaletini tutamama ve gaz kaçırma gibi yan etkileri yoktur.

" } ] }