{ "title": "İdrar Kesesi Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/idrar-kesesi-ameliyati-4220.jpg", "date": "19.01.2024 22:41:46", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "İdrar kesesi ameliyatı, İdrar kesesinin genel görevi böbrekler tarafından süzülen idrarın dışarı atılmadan önce biriktiği bölümdür. İdrar kesesi içinde yaklaşık 400 ml. Kadar idrar birikebilir. İdrar kesesinin içinde 280 ml kadar idrar biriktiğinde idrara çıkma isteği oluşur. Küçük pelvis boşluğu içinde yer alır.

Kişilerin çok uzun süre idrarını tutması, bazı hastaların uzun süre sonda kullanmak zorunda kalması gibi durumlarda idrar kesesinde ve idrar boşaltma kanalında çeşitli yaralanmalar ve tahribatlar oluşur. Bu tip rahatsızlıklarda idrarın normal şeklide boşaltılması önerilmez. Ameliyat ile idrar kesesinin karın duvarına birleştirilmesi yöntemiyle idrar boşaltımının doğrudan yapılması sağlanır. Zor olmayan bir ameliyat türüdür. Ayrıca günümüzde yaşanan ve idrar kesesi rahatsızlıklarından biri de idrar kesesini sarkmasıdır. Mesane ya da üretranın vajinanın içerisine ya da dışarıya doğru sarkması sonucu meydana gelir. Tıptaki ismi 'sisterol'dür. Genelde bu tip rahatsızlıklar kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bu tip durumlarda karın içinde oluşan baskıdan dolayı idrar kaçırma durumları gözlemlenir. İdrar kesesi sarkan kişilerde böbrek ile ilgili sorunlarda yaşanabilir.

İdrar kesesi ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat oldukça kolaydır. Yarım saat kadar sürer ve bu ameliyatların %95'i başarılı sonuç vermektedir. Müdahale vajinanın içinden yapılır. Doğurganlığını tamamlamış olan bayanlarda vajina çıkartılır ve fazla dokular alınır. Bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda ise rahim alınmadan vajinanın arka duvarındaki fazla doku alınarak rahim daraltılır. Birçok hastaya çok fazla korkunç gelen bu durum yüzünden kişiler ameliyatı tercih etmez ve bu hastalıkla yaşamlarına devam ederler. Bebek sahibi olmak isteyen kadınlar da ise idrar kesesi sadece yukarı kaldırılıp bu şeklide ameliyat edildiğinden dolayı başarı sansı yayı yarıya düşer. Ameliyat sonrası ağrılar muhakkak olacaktır. Bunun için doktor çeşitli ağrı kesici ilaçlar önerir. Eğer ameliyat karın açılarak yapılmış ise yumuşak gıdalar (Haşlanmış gıdalar çorbalar) alınması önerilir. Hastanın en az günde 1,5 litre su tüketmesi şarttır. Kişinin durumuna göre 4-6 gün sonra banyo yapılabilir. Hasta ne kadar çabuk ayağa kalkarsa o kadar çabuk iyileşir. Bu ameliyattan sonra 3 ay boyunca kesinlikle hastanın çok dikkat etmesi ağır kaldırmaması ve vücudunu zorlayacak hareketler yapmaması, taburcu olduktan sonra ateş, ağrı, bulantı gibi durumlarda acilen hastane ile irtibata geçilmesi gerekir.
" } ] }