{ "title": "Kalça Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kalca-ameliyati(1).jpg", "date": "20.01.2024 10:24:24", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kalça Ameliyatı, bu ameliyat genellikle kalça kemiğinde meydana gelen ve ileri derecede yıpranıp harap olan kişilerde uygulanmaktadır. Kalça ameliyatındaki amaç çoğunlukla hasar görmüş olan eklemin yerine yapay olan yeni bir eklem ile değiştirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Ayrıca kalça ameliyatları için kullanılan kalça protezleri titanyum ve kobalt krom ile imal edilerek esas ana parçaların bu yer ile eklemleştiği yerde genel olarak metal, plastik ve seramik olarak ara parçaları oluşturmaktadır.

Kalça ameliyatı Kimler İçin Uygundur, kalça ameliyatı genellikle doğuştan ya da sonradan meydana gelen kalça çıkıklığı durumlarında, kalça kırıklığına veya damarlanma bozukluğundan kaynaklı olarak çok ileri dereceye ilerlemiş ve büyük hasarları olan kalça kemiklerinin onarımında kullanılmaktadır. Ancak kalça ameliyatı öncesinde hastaya uygulanan diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınmaz ise (Fizik tedavi, ilaç kullanımı, baston kullanılması ve eklem içine yapılan enjeksiyonlar) hastaya kalça protezi ameliyatı önerilmektedir. Ayrıca kişinin günlük yaşamındaki aktivitelerini etkilemesi, şiddetli ağrıların olması, bacak boyunda kısalık durumları ve hareket etmede meydana gelen kısıtlıklar için en iyi tedavi şekli kalça ameliyatıdır. Fakat kalça protezi ameliyatı için mutlaka hastanın özellikle 60 yaşın üzerinde olması tercih edilmektedir. Ancak çok gerekli olan durumlarda (Romatoid artrit) genç olan hastalara da kalça ameliyatı uygulanabilmektedir.

Kalça Ameliyatı Nasıl Yapılır, kalça ameliyatı hastaya genel anestezi ya da epidural anestezi (Belden uyuşturma) tekniği ile yapılmaktadır. Yaklaşık olarak kalça protezi ameliyatı 2 saat kadar sürmektedir. Kalça ameliyatı sonrasında hastanın çok fazla ağrı hissetmemesi için damar yolundan ve epidural olarak takılan ağrı pompaları kullanılmaktadır. Kalça ameliyatı esnasında hastanın kaybetmiş olduğu kanı takviye etmek için damar yolundan kan verilmektedir. Kalça ameliyatı sonrasında hastanın bacaklarının arasına V şeklinde olan bir yastık yerleştirilir ve anestezinin etkisi geçip hasta ayıldıktan sonra ise düzgün solunum alma egzersizleri yapılır. Kalça ameliyatının hemen ertesi günü dikkatli bir şekilde hasta ayağa kaldırılır. Daha sonra koltuk değnekleri ya da yürüteç yardımı ile hasta kısa mesafe yürüyüşlerini yapabilir. Kalça ameliyatından sonra hastanın alçak olan yerlere oturması uygun değildir, bunun için hem hastanede hem de eve çıktığı zaman mutlaka yükseltici olan cihazların kullanılması gerekmektedir. Ameliyattan sonra doktorun önerilerini dikkate alarak ameliyat olan bacağınıza çok fazla yükünüzü vermemeye özen göstermeniz gereklidir. Kalça ameliyatı sonrasında hasta 3 ile 7 gün arasında hastanede kalmaktadır. Ayrıca bacaklarda kan pıhtılaşması durumunu engellemek için kullanılan kan sulandırıcı ilaçları hastaneden çıktıktan sonra bir müddet daha kullanmak gerekmektedir.

Kalça Ameliyatı Sonrasında Hangi Komplikasyonlar Olabilir, çoğunlukla kalça ameliyatı sonrasında hastada çok ciddi dereceli olarak ortaya çıkabilecek komplikasyonlar düşük oranlarda meydana gelmektedir. Ancak en sık olarak görülen durum ise bacaklardaki kan akışının yavaşlamasından kaynaklı olarak toplar damarlarda meydana gelen pıhtılaşmanın oluşmasıdır. Bu durumun engellenmesi için vücuttaki kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar ile koruyucu bir tedavi yapılmaktadır. Ayrıca bu tedavi hastaya yaklaşık olarak 20 gün kadar uygulanabilmektedir. Kalça ameliyatından sonra hastanın erken dönemlerde özellikle hareket etmeye başlaması, yürüyüş yapması meydana gelebilecek riskleri oldukça azaltmaktadır. Hastanın ameliyattan sonra varis çorabı kullanması faydalı olabilmektedir. Kalça ameliyatının öncesinde vücudun herhangi bir yerinde oluşabilecek enfeksiyon durumlarına karşı tedavi gerekmektedir. Hatta kalça ameliyatı esnasında hastaya koruyucu bir antibiyotik tedavisi yapılırken Uzman cerrah özel önlem alarak oluşabilecek enfeksiyon risklerini de azaltabilmektedir. Eğer hastaya takılan kalça protezinde meydana gelen bir enfeksiyon durumu söz konusu olur ise yeniden cerrahi girişim ile protez alınır ve iyileşme süresinden sonra tekrar aynı yere protez uygulanabilir.
" } ] }