{ "title": "Kalça Kırığı Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kalca-kirigi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 20:10:54", "author": "ömer faruk KARAÇOR", "article": [ { "article": "Kalça Kırığı Ameliyatı, yaşlıların korkulu rüyası olan bir ameliyattır, kalça kırığı olan hastalara bakıldığında ortalama %90'ı 65 yaş üstü hastalardır. Sebep olarak ileri yaşlarda kemiklerin zayıflaması ve denge sorunlarından dolayı sık sık yaşanan düşmelerden kaynaklanır.

Ameliyat Olunmalı mı?

Kalça kırığı olan hastalarda ameliyat olmadıkları takdirde kırığa bağlı komplikasyonlardan dolayı %35 oranında ölümler meydana gelmektedir, bu oranda ameliyat için yeterli bir sebeptir.

Kalça Kemiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyatta kalça protezi, kalça çivisi ve kayan kalça vidası olmak üzere üç yöntem uygulanır. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da ölüm riski bulunmaktadır, tabi yaş faktörü de bu oranı belirleyen önemli etkenlerdendir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır, ortalama 1-1.5 saat süren ameliyat kırığın durumuna göre 3.5 saati bulduğu da oluyor. Kalça protezi ameliyatı biraz daha kanamalı ve zor bir ameliyattır, özellikle birçok hekim hastanın kendi kemiklerin kurtarmak ve daha az kanamalı bir operasyon için kaygan kalça vidası veya kalça çivisi yöntemine başvurmaktadır, tabi kırık çok parçalı değil ve tedavisi mümkünse. Hasta ameliyattan sonra en az 3 gün hastanede gözetim altında tutulur.

Kalça Kemiği Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonraki gün yürüyebilmek mümkün olsa da bacakta kan pıhtılaşması olmaması için tavsiye edilmemektedir, fizyoterapist eşliğinde kalça egzersizleri uygulanır ve verilen hareketler sürekli tekrar edilmelidir. İki hafta sonra dikişler alınır, yaşlı hastalara evde bakım çok zor ve meşakkatli olduğundan; bakacak kişilerin de eğitim almaları tavsiye edilir.

Tamamen iyileşme süresi 5-6 ay gibi bir süredir, hasta tamamen iyileşmiş olsa dahi çok daha fazla dikkat etmelidir. Özellikle protez uygulanan hastalarda protezin çıkması (Genelde arkaya doğru) durumunda arka tarafta bulunan siyatik sinirlere baskı olur ve oluşan travma sonucu sinir felci oluşabilir.
" } ] }