{ "title": "Kalın Bağırsak Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/kalin-bagirsak-ameliyati-6954.jpg", "date": "19.01.2024 03:04:50", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Kalın Bağırsak Ameliyatı, Kolon yani kalın bağırsak sindirim yapısının alt kısmıdır. Bağırsak, ince bağırsak, kalın bağırsak ve kolunun son bölümü olan rektumdan oluşan uzun tabiri caizse boru şeklinde bir organımızdır. Gıdalar tüketildikten sonra, midemizde sindirilmeye başlamaktadır. Ardından besinlerin vitaminleri emilmek üzere ince bağırsağa boşaltılmaktadır. Besinlerin kalan kısımları kolon yapısı boyunca ilerlemektedir ve rektum kısmına ulaşıp bedenden dışarı atılmaktadır. Kolon ve rektum harika yapıları sayesinde suyu emer ve kişi onu dışarı çıkaracak hale gelene kadar artıkları bedende tutmaktadır.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu Nedir?

Küçük düzeyde invazif laparoskopik kolon operasyonu olarak tanımlanan uygulama sayesinde ameliyatı gerçekleştiren cerrah birçok kolon prosedürünü ufak insizyonlarla uygulayabilmektedir. Prosedüre bağlı olarak hasta birkaç gün içerisinde hastaneden ayrılabilir hale gelmektedir ve açık ameliyat uygulanan hastalara oranla gündelik hayatlarına daha hızlı dönebilmektedirler.

Pek çok laparoskopik kolon rezeksiyonunda, ameliyatı gerçekleştiren cerrahlar kişinin iç organlarını televizyon ekranında büyütülmüş şekilde izleyerek operasyonu gerçekleştirmektedir. Büyüklükleri yarım cm olan 4-5 ufak açıklıktan operasyonu gerçekleştirmektedirler. Kimi zaman bu ufak açıklıklardan bir tanesi prosedür gereği 5-10 cm'ye kadar açılabilmektedir.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Bu uygulamanın pek çok faydası bulunmasına rağmen, bütün hastalar için uygun görülmeyebilir. Bu yöntemin uygun olup olmadığına ancak uzaman doktor karar verebilir.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu İçin Nasıl Hazırlıklar Yapılmalıdır?

Kolon rahatsızlıklarının pek çoğu kolonoskopi veya kolon grafisi ile tespit edilmektedir. Kolonoskopi, anüs bölümünden girilen ve kalın bağırsakların bitimine kadar sokulan, yumuşak yapıda, bükülebilme özelliğine sahip nerdeyse parmak kalınlığında olan bir tüple bağırsakların görüntülenmesidir. Kolon grafisi ise baryum lavman adı verilen beyaz bir sıvının rektuma enjekte edildiği ve ufak bir basınç yaparak tüm kalın bağırsaktan dışarı atılırken çekilen bir röntgen filmidir. Bu tetkikler sayesinde uzmanlar bağırsakların içini görüntüleyebilmektedir ve sorunun teşhis edilebilmesi kolaylaşmaktadır. Kimi zaman karın bölgesinin bilgisayarlı tomografi ile görüntülenmesi gerekebilmektedir. Operasyon öncesinde kan tetkikleri, elektrokardiyogram yani herkesin bildiği şekliyle EKG veya akciğer grafisi istenmesi gerekebilmektedir. Bu hazırlıkları maddeler halinde sıralayacak olursak:
Ameliyat neticesinde ve ameliyat sırasında bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bu durumlar her bireyde görülmeyebilir.
" } ] }